Miért lehet jó választás a rotoros fúvóka? (x)

Miért lehet jó választás a rotoros fúvóka? (x)

A növények vízigényének kielégítése sokkal könnyebb automata öntözőrendszer segítségével, mint nélküle. Nem csak parkok vagy mezőgazdazdasági művelés alá vont területek esetén lehet létjogosultsága az öntözőrendszernek, hanem családi házak udvarán is.

Egy ilyen rendszer kiépítése nem egyszerű, hiszen megannyi alkatrész összehangolt működésére van szükség ahhoz, hogy minden a várakozások szerint történjen. A vízfelszínen történő eloszlatásához mindenképpen szükség van szórófejekre és fúvókákra is. Cikkünkben most azt járjuk körül, hogy vajon miért érdemes az AutomataÖntözőrendszer.com rotoros fúvókái közül választani.

A szórófej és a fúvóka funkciója közötti különbség

A laikusok gyakran összekeverik a szórófejet és a fúvókát, pedig a kettő különböző fogalom nem egymás szinonimája. A szórófej szerepe a vízhozam biztosítása. Akkor jó egy ilyen alkatrész, ha a nyomást minimális veszteséggel sebességgé tudja alakítani. Az egyes szórófejek között az a nagy eltérés, hogy milyen fúvókájuk van.

Fúvókának nevezzük a szórófejen lévő nyílást, ezen keresztül jut a levegőbe a vízsugár. Ez egy egészen parányi, mégis kulcsfontosságú eleme a rendszernek, hiszen közvetlen hatással van arra, hogy mekkorák lesznek a cseppek és miként történik ezáltal a víz adagolása.

A rotoros termékek előnyei

A szórófej, valamint a fúvóka kiválasztásakor kardinális kérdés, hogy mekkora területet kell locsolni és pontosan milyen növényeket. Nemcsak a pázsit öntözéséhez lehet ugyanis kialakítani automata öntözőrendszert, hanem a konyhakert vagy a díszkert üdén tartásához is.

Ha a terület meglehetősen nagy, akkor nem is kell nagyon dilemmázni a spray és a rotoros szórófejek között, hiszen csak az utóbbi megoldás lesz a működőképes. Ezek hatósugara elérheti akár a 12 métert is. A rotoros szórófejek amikor működésbe lépnek, kiemelkednek a földből, majd forgatni kezdik a vízfüggönyt. A forgó mozgás a rotornak köszönhetően történik, a forgás szöge általában 40, valamint 360 fok közötti értékre állítható be.

Nem mindegy, hogy milyen minőségű a fúvóka. Ez ugyanis kulcsszerepet tölt be a növények öntözése szempontjából. Érdemes nem a legolcsóbb rotoros fúvókát választani, hanem inkább olyat, amelyet megbízhatónak ítélünk.

Amit egy jó minőségű rotoros fúvókáról tudni kell

A Hunter MP800 rotator egy kifejezetten jó minőségű rotoros fúvóka. Aki biztosra akar menni, annak érdemes ilyen fúvókát beszereznie. Változó kilépőszöggel rendelkezik, amely forgó mozgás útján képes kibocsátani a vízsugarakat.

Egy ilyen szerkezettel a locsolás hatékonyan és pénztárcabarát módon végezhető. Vízfogyasztása kedvezőbb, mint a spray változatnak, így nincs akadálya, hogy egy öntözési körre több szórófej is beépítésre kerüljön. Különleges a kialakítása, így bármilyen belső menetes fúvókával ellátható szórófejházhoz passzolhat. Szórási szöge 90 és 210 fok között szabadon állítható, de rendelkezik 360 fokos állapottal is.