Miért takarják ki a ganék arcát?

Megnyomorítanak, összetörnek, megölnek embereket, mégis joguk van név- és arctalannak maradni. Miért? Kit érdekelnek a jogaik?

Megalapozott gyanú miatt folytat eljárást a rendőrség egy 16 éves suhanc ellen, aki késsel rabolt ki egy dohányboltot pár nappal ezelőtt Tatabányán. A „megalapozott gyanú” nyilván azt jelenti, hogy teljesen egyértelmű a helyzet, a felderítés során bizonyára számos kamerafelvételt és egyéb bizonyítékot sikerült begyűjteni.
 
A rendőrségi hírekben azonban rendre kitakart arcú bűnözők jelennek meg, akikről legfeljebb annyit tudhatunk meg, hogy ha O. Máriónak hívják, akkor szülei jó eséllyel tartották magukat távol a GDP bármilyen szintű növelésétől eddigi életük során.
 
Ez a 16 éves hülye gyerek késsel fenyegetett meg egy másik embert, aki ezáltal megtapasztalhatta milyen az, amikor talán fél perce sincs lezárni életét, és mindeközben nem a szerelme, gyermeke vagy szülei jelenlétében búcsúzhat a földi léttől, hanem csupán egy utolsó hulladék kegyelmében bízhat, hogy talán még sincs erre az egészre szükség. Szerencsére most nem volt. Most.
 
 
A rendőrségnek sikerült elfognia a tettest, akit saját koszfészkében kötöztek meg és vittek el egy olyan helyre, ami sokkal közelebb áll természetes élőhelyéhez. Állatvédelem ez a javából, bár az emberre támadó vadakat általában le szokták lőni. Na de ne essünk túlzásokba, hiszen nyilván késsel kirabolni embereket sem túlzás, épp csak színes és egyedi hobbi - De azért ilyenkor eszembe jut az Alvin és a Mókusok zenekar egy igencsak régi sora: „Van elég golyó, kár beléjük a szó”. Ez van, én nem szeretem, ha civileket fenyegetnek gyilkossággal. Akinek nem tetszik, hát ugorjon egy fejest a befagyott Dunába, azt imádnám.
 
Hősünket elvitték, aztán majd néhány év múlva kiengedik, a köztes időben pedig mindössze attitűdjét fogja arra hangolni, hogy „legalább elmondhatja magáról” mennyire raj. Mert tényleg az. Mert ami nálunk kínos, az bizony valahol komoly értéket képvisel. Nem messze, csak a szomszéd utcában. De akkor mégis, miért kell kitakarni az arcát a nyilvánosságra hozott felvételeken? Egyrészt az ilyen ember szerintem nem bánja a hírnevet, másrészt ha igen, az engem egyáltalán nem érdekel. Megjegyzem, barátunknak még a rövidített neve sem jelent meg, de nekem azért lenne pár tippem, és valószínűleg sikeresebb lennék benne, mint a tippmixben.
 
Szóval Kedves Baromarcú, ugyan az igazságszolgáltatásnak csúfolt jogszolgáltatás most megvédett a jól megérdemelt sorsodtól - ugyanis ebben a fene nagy diktatúrában több jogod van, mint Nyugat-Európában lenne -, de remélem eljön majd az idő, amikor ostoba mosóporreklámok helyett a hozzád hasonló ganék pofáját mutatják be a tévében, azt üzenve:

Egy pofonért egy sör jár, a kupon a Belügyminisztériumban átvehető.