Míg a magyar forint szörnyen sokat gyengül, a román lej alig

Míg a magyar forint szörnyen sokat gyengül, a román lej alig

Újabb gazdasági mutató, amiben Románia előzi Magyarországot. Kétszer annyit gyengült a magyar fizetőeszköz, mint a román. Jobban teljesít az Orbán-kormány?

Sokkal gyengébben muzsikált a forint, mint a többi régiós deviza az utóbbi időkben – írja a 24.hu a GKI elemzése alapján. Az intézet elemzésében azt vizsgálta meg, hogyan alakult a forint árfolyama az uniós csatlakozástól eltelt húsz év alatt.

Kiderült, hogy amíg a forint 52 százalékot vesztett az euróval szemben, addig a román lej csak 23 százalékot.

Magyarországnál és Romániánál is jobb a helyzet Lengyelországban és Csehországban. Egy lengyel zlotyért lényegében ma ugyanannyi eurót lehet kapni, mint 20 éve, az tehát nem gyengült. A cseh korona pedig még nagymértékben erősödött is, +24 százalékpontot.

A felmérés rámutat: A lengyelek és a románok nagyobb arányban dolgoznak külföldön, mint a magyarok, így az ő hazautalásaik erősítik a zlotyt és a lejt. Továbbá a hazai deviza erősödése ellen dolgozik, hogy az EU-s támogatások átváltása forintra a Matolcsy-féle jegybankon keresztül történik.

Az Orbán-kormány hatalomra kerülése óta nincs is politikai akarat a forintgyengülés megállítására, sőt

A GKI rávilágít: 2004 és 2008 között lényegében változatlan volt a forint/euró árfolyam. A 2008-as hitelválság idején egy év alatt 12 százalékot romlott.

Ezt követően a kormányzati gazdaságpolitika céljai megváltoztak, a jegybank élt a forintleértékelés konvencionális és nem konvencionális eszközeivel. A cél az export versenyképességének növelése volt: ha gyenge a forint, az exportálók külföldi devizában realizálódó árbevétele többet ér itthon forintban. Ezzel a külföldi tőkebefektetések beáramlását is ösztönözni kívánta a hazai kormányzat – olvasható a GKI tanulmányában.

(Címlapkép: Alfahír)