Dupla annyi ingyenes nyelvórát tartanak a Franciaországban letelepedő külföldieknek és menekülteknek

A francia kormány ezzel bevándorlási politikájának humanista oldalát erősítené, eddig elsősorban az illegális bevándorlással szembeni szigorúbb fellépésére, a kiutasítások tényleges végrehajtására koncentráltak. 

"Az integrációs politikánk színvonala a bevándorlási és menekültügyi politikánk általános egyensúlyának központi kérdése" 

- fogalmazott a kormányfő az integrációval foglalkozó tárcaközi bizottság ülése után, egy "a köztársaságunkhoz méltó politikát" ígérve mindazok számára, akiknek joguk van Franciaországban tartózkodniuk.

A miniszterelnök bejelentése arra a 131 oldalas parlamenti jelentésre épül, amelyet februárban tett közzé a kormánypárti Aurélien Taché, s amely "egyértelműen megállapította, hogy nem elégséges a nyelvi, gazdasági és szociális integrációja azon embereknek, akiket befogadunk". A képviselő akkor 607 millió euróra becsülte a tanulmányban megfogalmazott 72 ambiciózus javaslat megvalósításának költségeit. 

A kormánypárt, a Köztársaság lendületben (LREM) jelentéstevője szerint a menedékkérők francia nyelvoktatásának idejét meg kellene duplázni - legalább 400 órára félévente -, a nem francia nyelvterületről érkezőknek és analfabétáknak pedig 600 órára kellene emelni. Jelenleg a külföldiek 54 százaléka jár franciaórára, átlagban hat hónap alatt 200 órára. Ebben Franciaország a németországi gyakorlatot követi, amelyet gyakran idéznek az integrációs program modelljeként. 

A külföldiek, köztük a menekültek állampolgársági képzését a köztársasági értékekről, a vallásilag semleges közéletről, a nők és férfi közötti egyenjogúságról a jelenlegi 12-ről 24 órára emeli a kormány. 

A miniszterelnök szerint az integráció anyagi támogatása a nemzeti és társadalmi kohézió érdekében elengedhetetlen. 

Edouard Philippe azt is elmondta, hogy a menekülteknek nehéz a lakáshoz jutás, ezért a kormányzat a tavalyi év végén mintegy 20 ezer üres lakás kijelölését kérte a prefektusoktól.  

A bejelentett intézkedések az április végén a parlament által elfogadott új bevándorlási és menekültügyi törvény részét képezik, amelyet az ellenzék nem szavazott meg, miután a baloldal úgy ítélte meg, hogy a szöveg nem tartja kellőképen tiszteltben a menedékkérők jogait, míg a jobboldal szerint nem elég szigorú az új szabályozás.