Bebuktathatják a román miniszterelnököt

A Szociáldemokrata Párt hétfői végrehajtó bizottsági ülésén megvonhatják a bizalmat a miniszterelnöktől.

A lap a stiripesurse.ro információra hivatkozva azt írja, Liviu Dragnea pártelnök és több megyei szervezet vezetőjének vasárnapi titkos találkozóján született döntés arról, hogy Mihai Tudosénak mennie kell.

Vélhetően azzal fogják megindokolni a bizalomvesztést, hogy Tudosét és a táborába tartozó minisztereket foglyul ejtette a „párhuzamos állam”, és a kormányfő szemére hányják azt is, hogy a PSD érdekeivel ellentétes döntéseket hoz, és nem fogadja el a párt jelöltjeit bizonyos kormánytisztségekbe.

Emlékeztetnek, hogy a kormány átszervezéséről eredetileg január 28-án kellett volna döntenie a PSD végrehajtó bizottságának, de ezt előrehozták január 15-re, mert a párton belüli két tábor politikusai egyre nyíltabban támadták egymást, és a konfliktus elfajulni látszott.

Tudosét csak bizalmatlansági indítvány benyújtásával lehet megbuktatni, ám ebben a magyarok, így az RMDSZ támogatása kapóra jöhet azután, hogy a kormányfő akasztással fenyegette meg a székely zászlót felvonó magyarokat.

A Székely Nemzeti Tanács és több székely tanács vezetősége egy közös nyilatkozatban szintén a román miniszterelnök lemondását követeli, ehhez egy petíciót is indítottak.