Milliárdosok és menekültek

Furcsa egy világ: a leggazdagabbak percenkét keresnek 100 ezer dollárt, miközben a Keletiben nincstelen koszovóiak dideregnek.

Persze nem fognak, ettől nem kell félnünk.

S hogy tovább árnyaljuk a képet, ez a 6700 milliárd dollár több mint Japán és Dél-Korea közös GDP-je. Pedig ezek nem szegény országok. A három leggazdagabb ember (Bill Gates, Carlos Slim és Warren Buffett) vagyona eléri a 244 milliárdot; 2014-ben 52 milliárddal gazdagodtak, ez azt jelenti, hogy percenkét százezer dollárral lettek vastagabbak.

Igaz, a jelentés kitér arra is, hogy a „klub” tagjai közül 869 embernek csökkent a vagyona, míg mindössze 649-en gazdagodtak tovább.

Ha a területi elosztást tekintjük, akkor még mindig az amerikai gazdaság termeli ki a legtöbb milliárdost, szám szerint 537-et. Az Egyesült Államokat Kína követi 430 milliárdossal, majd jócskán leszakadva India (97) és Oroszország (93) folytatja a sort.  Ugyanakkor a legtöbb új belépő kínai (72), ezen a listán csak második az Egyesült Államok (56), rajtuk kívül 27 új indiai milliárdossal lett boldogabb(?) a glóbusz.

Mert nem szabad el felejtenünk, hogy az emberiség leggazdagabb 1 százaléka birtokolja a világ teljes vagyonának a 48 százalékát, és a leggazdagabb 85 ember több pénz fölött rendelkezik, mint a bolygón élő 3,5 milliárd szegény sorsú embertársa.

Nehéz megközelíteni a témát, mert nyilván vannak köztük olyan személyek is, akik valamilyen elért eredmény következtében jutottak ebbe a kiváltságos élethelyzetbe (egyébként a technológiai szektorból érkezik a legtöbb újgazdag), de az attól még helytálló, hogy a jövedelmi egyenlőtlenségek tovább mélyülnek.

A gondot pedig ez okozza.

Amit ugye hazánk sok szempontból is megtapasztal. Egyfelől láthatunk egy komoly társadalmi lecsúszást, elszegényedést, másrészt pedig folyamatosan ostromolják a határainkat az illegális bevándorlók, akik szintén nem az otthoni jólét elől menekülnek Európa felé.

Sok közgazdász jelezte már, hogy az olló szétnyílása rendszerszintű kockázattal járhat, egyfajta összeomlást vizionálnak. Kétségkívül megdőlt az az elmélet, hogy ha a gazdagok tovább gazdagodnak, akkor majd a többletjövedelem úgymond lecsorog a szegényekhez (egyébként a Fidesz is hasonlóval próbálkozott), és bár növekedhet a fogyasztás, a GDP, de a nincstelen tömegek is tovább duzzadnak.

A következmények viszont ugyanolyan aránytalan módon jelentkeznek, mint ahogy a vagyonelosztás is egyenlőtlen.

Mindenesetre a kimutatás szerint a szegények tovább szegényedtek, és bár örömteli az a 222 új milliárdos, de az emberiség 70 százaléka olyan országban él, ahol az elmúlt 30 esztendőben csak nőtt a különbség a különböző társadalmi csoportok életszínvonala és életminősége között.

S mindennek csak az egyik következménye az, hogy tele a Keleti pályaudvar koszovói menekülttel.