Elvenné az elnöki jogkörök gyakorlását a cseh szenátus bizottsága a kórházban ápolt Milos Zemantól

Elvenné az elnöki jogkörök gyakorlását a cseh szenátus bizottsága a kórházban ápolt Milos Zemantól

Milos Zeman cseh államfő egészségi állapota kimeríti azokat a feltételeket, amelyek megléte esetén az elnöki jogkörök átruházhatók a kormányfőre és a képviselőház elnökére - állapította meg a szenátus alkotmányügyi bizottsága kedden Prágában az MTI beszámolója szerint.

A bizottság határozata szerint a parlamenti felsőháznak október végén kellene döntenie a cseh alkotmány 66. cikkelyének alkalmazásáról, amely előírja, hogyan lehet átruházni a feladatai ellátására képtelen államfő jogköreit a kormányfőre, valamint a képviselőház elnökére. A cikkely szerint ezt a lépést a parlament mindkét házának határozatban kell támogatnia. A szenátus legközelebbi ülése október 26-án kezdődik, majd az újabb ülésre november 5-én kerül sor. Az októberi választások eredménye alapján november 8-án, a 30 napos óvási időszak letelte után ül össze az új képviselőház, amikor a képviselők leteszik az esküt, és megválasztják a testület új szerveit. Ezt követően tűzhetné napirendre az alsóház is az elnöki jogkörök átruházását.

A felsőháznak arról kellene határoznia, hogy "a köztársasági elnök komoly egészségügyi okok miatt képtelen betölteni hivatalát" - mondta Zdenek Hraba, a szenátusi bizottság elnöke újságíróknak a prágai Központi Katonai Kórház hivatalos véleményére hivatkozva.

Milos Zeman államfő a prágai Központi Katonai Kórház véleménye szerint jelenleg nem képes ellátni a tisztségéből eredő feladatokat - jelentette be hétfőn Prágában Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke, aki néhány napja kért a kórháztól hivatalos véleményt az elnök egészségi állapotáról. Az államfő egészségével kapcsolatos prognózisok nagyon bizonytalanok, és Zeman visszatérése hivatalába a következő hetekben nem nagyon valószínű - tette hozzá a felsőház elnöke, aki újságírók előtt konkrétan idézett a kórház hivatalos álláspontjából. A kórház hivatalos weboldalán megerősítette, hogy válaszolt a szenátusi elnök kérésére.

Milos Vystrcil azután kérte ki a kórház véleményét az elnök egészségi állapotáról, hogy az elnöki hivatal már több mint egy hete nem adott kielégítő tájékoztatást Milos Zeman állapotáról. A 77 éves államfőt - akinek alkotmányos kötelessége, hogy az október 8-9-i választások eredménye alapján a 30 napos óvási időszak elteltével kormányalakítási megbízást adjon az arra alkalmas politikusnak - nyolc napja vitték be a kórházba, ahol az intenzív osztályon kezelik. Betegségének diagnózisát mindeddig nem hozták nyilvánosságra. A szenátus az elnöki jogkörök átruházását szorgalmazza.