Minden korábbinál közelebb a szíriai tűzszünet

Feltételekkel, de elfogadja a február 27-én hatályba lépő szíriai tűzszünetet a szaúdi támogatású ellenzék fő erejét képviselő Tárgyalási Főbizottság.

A HMC az ellenzék hétfő esti szaúd-arábiai tanácskozása után kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy "beleegyezését adta az erőszak megszüntetésére irányuló nemzetközi erőfeszítésekbe". A HNC a tűzszünet elfogadását ahhoz a feltételhez köti, hogy a szíriai kormány vessen véget tizennyolc, a lázadók kezén lévő térség ostromának, a légi és tüzérségi támadásoknak, valamint engedje szabadon a foglyokat.

A hírügynökségek által kedden idézett közleményt néhány órával azt követően adta ki az ellenzéki ernyőszervezet, hogy az Egyesült Államok és Oroszország megállapodott a szíriai tűzszünetről. A megállapodás értelmében február 26-án délig le kell állítani a szíriai ellenségeskedéseket, a tűzszünet pedig február 27-én nulla órakor lép hatályba.

A fegyvernyugvás nem vonatkozik az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetre, illetve az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető an-Núszra Frontra sem. Vlagyimir Putyin orosz elnök közlése szerint a tűzszünet ellenére is folytatódnak majd ellenük a katonai csapások.

Rögös úton

A HNC és a szíriai kormány genfi béketárgyalásai február 3-án, a kormányerők átfogó támadása miatt dőltek dugába. Az orosz légierő, libanoni síita fegyveresek és az Irán által támogatott szíriai hadsereg a február elején indított offenzívájával elvágta a legközvetlenebb utánpótlási útvonalat, amely Aleppó ellenzéki kézen lévő városrészétől vezetett az északra lévő török határhoz. A kormányerők támadják a várostól délre lévő ellenzéki állásokat is, illetve az Iszlám Állam dzsihadista szervezet állásait a várostól keletre fekvő térségben.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni székhelyű emigránsszervezet arról számolt be kedden, hogy légicsapás érte Aleppó környékén az utolsó utak egyikét, amely még az ellenzék kezén lévő területen van. Rami Abdel Rahman, a szervezet igazgatója azt mondta, hogy ezek heves támadások voltak, és feltehetően orosz harci gépek hajtották végre. A szóban forgó út Aleppó lázadók kezén lévő részeit köti össze a várostól nyugatra fekvő területekkel, ahonnan el lehet jutni az ellenzék által ellenőrzött térségekbe, így Idlíb tartományba is.

A Jobbik üdvözli a megállapodást

A Jobbik a józan ész győzelmeként értékeli és üdvözli, hogy Washingtonnak és Moszkvának, félretéve véleménykülönbségeiket, sikerült megegyezniük a fegyvernyugvásban, és bíznak benne, hogy a megállapodáshoz mind a kormányerők, mind pedig az ellenzék tartani fogja magát – írta keddi közleményében Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának alelnöke.
A jobbikos politikus közölte: remélik, hogy ezzel a feleknek több lehetősége lesz felvenni a harcot az ISIS és az al-Núszra terrorbrigádjai ellen.

„A Jobbik a szíriai konfliktus kitörésétől fogva mindig is a józan, racionális megoldások fontosságára hívta fel a figyelmet, elsősorban a polgári lakosság érdekeit szem előtt tartva” – jegyezte meg Gyöngyösi Márton. A nemzeti párt álláspontja szerint a Szíriában zajló konfliktust nem ideológiák vagy geopolitikai érdekek mentén, hanem a béke és a stabilitás megteremtésének szellemében kell rendezni.