Mindenkit elengedtek, menedékjogot kérnek a gépeltérítők

Politikai menedékjogot kér Máltán az a két féri, aki eltérítette az Afriqiyah Airways légitársaság egyik utasszállító gépét, de később megadta magát.

A gépeltérítők előzőleg az összes utast szabadon engedték, majd a személyzettel együtt elhagyták a repülőgépet.

A TNM máltai televízióban látni lehetett, amint a gépeltérítők elhagyják a gépet, és katonák megbilincselik őket. A televízió korábban úgy értesült, hogy a két légi kalóznál kézigránátok volt, és azzal fenyegetőztek, hogy felrobbantják azokat. Valamennyi járatot elirányítottak a máltai nemzetközi repülőtérről, a felszállópályára mentőcsapatokat és túsztárgyalókat küldtek.

Az Afriqiyah Airways líbiai légitársaság eredetileg Szabhából Tripoliba tartó gépét, egy Airbus A320-ast péntek délelőtt térítették el. A légitársaság közlése szerint a gép fedélzetén 118 ember - köztük 111 utas - tartózkodott.

Az utasok között 82 férfi, 28 nő és egy gyermek volt. A gépen tartózkodott a líbiai parlament egyik dolgozója is - jelentette az al-Arabíja arab hírtelevízió.

Muscat Twitter-üzenetei szerint először 65 embert engedtek el, majd 44-et bocsátottak szabadon, végül a légikalózok a személyzettel együtt elhagyták a gépet. Valamennyien kézipoggyász nélkül szálltak ki.

Európába akartak jönni

A pilóta, Ali Milad a Líbia Channel televíziónak elmondta, hogy a légi kalózok először Rómában akartak leszállni. A húszas éveiben járó két líbiai férfi Európában akart politikai menedékjogot kérni.

Az egyik légi kalóz Moammer Kadhafi néhai líbiai vezető szellemiségét követő párt vezetőjének mondta magát a líbiai tévének adott nyilatkozatában. A férfi, aki Musza Saha néven azonosította magát, telefonon adott nyilatkozatában közölte, hogy ő vezeti az el-Fateh al-Dzsadíd (Az Új el-Fateh) nevű pártot. Kadhafi korábban Fatehnek nevezte el a szeptember hónapot, 1969-ben ugyanis e hónapban jutott államcsínnyel hatalomra.

A kőolajban gazdag észak-afrikai Líbia mély káoszba süllyedt Kadhafi 2011-es bukása és meggyilkolása után.