Mindent ellopnak

Szerszámok, gyümölcsfa, eszközök, vasak, egész disznó. Mindent visznek, ami mozdítható. Vagy nem.

– Sövénynyíró, metszőolló, permetező, fűnyíró, fúró, sarokcsiszoló és különböző vasak,  ezeket vitték magukkal azok a…, de nem is mondom inkább kik – sorolta a feltört fészeréből ellopott tárgyakat a szolnoki Szabó Ferenc. – Hiába keríti körbe az ember a telket, ha akarnak, úgyis bemásznak, és viszik, amit akarnak, hiszen télen nem tudunk kijárni, mert csak ez a kis fészerünk van itt. Azon volt lakat, leverték. Dühös vagyok nagyon, de nem tudok mit tenni - mondta a portálnak egy helybéli.
 
– Ha az elmúlt időszak eseteit nézzük, akkor a fűnyírók, elektromos kéziszerszámok, tyúkok igen gyakran szerepelnek az ellopott dolgok között – foglalta össze a rendőrség tapasztalatait Szabó Zoltán főhadnagy, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense a Szoljon.hu-nak. – A tolvajok legtöbb esetben olyan zsákmányokat céloznak meg, amelyeket könnyen tovább tudnak adni, mint például az elektromos kisgépeket. Emellett a vasanyagok szintén közkedvelt célpontok, melyeket később színesfémtelepeken próbálnak meg értékesíteni az elkövetők – magyarázta a főhadnagy.
 
Szabó Zoltán elmondta, az elhagyott hétvégi házakba, hobbitelkek épületeibe, előfordul, hogy hajléktalanok is beköltöznek. A rendőrség az elmúlt évben kiemelt figyelmet fordított a külterületek védelmére.  Mi is tapasztaltuk, hogy a külterületekre specializálódott tolvajcsoportok garázdálkodnak a megyében, akik főként a téli időszakban előszeretettel látogatták a nem lakott telkeket, hétvégi házakat – magyarázta Kolozsi József, a megyei polgárőr szövetség elnöke. – Országos szinten is fontos kérdést jelentett ez a téma, így az új gépkocsik beszerzésénél magas építésű járműveket kaptunk, illetve a szolgálatokat is úgy szerveztük, hogy minél több időt töltsenek a polgárőrök a külterületeken.
 
Kerékpárokat is kaptak, amelyekkel a nehezen megközelíthető helyek is elérhetőek, hasonló okból robogókkal színesítettük a járműparkot, növelve a mobilitást – sorolta. Számos tettenérés történt, de így sem lehetett elkerülni azt az esetet, amikor egy friss disznóölés után a teljes húskészletet elvitték a lakatlan tanyáról, vagy éppen kirámolták az üres hobbitelkek épületeit.