Mindent rendben találtak a hatóságok Mészáros Lőrinc aranykalászos ügyében

Bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást Mészáros Lőrinc ellen a polgármester aranykalászos végzettségével kapcsolatban.

Korábban a csatorna számolt be róla: az állami földek megvásárlásának szabályai helyben lakást, aranykalászos vizsgát írnak elő, és limitálták a megszerezhető földterület nagyságát is, ám ezek a korlátok legfeljebb az átlagos földművesnek jelentenek akadályt. Az aranykalászos végzettség könnyen megszerezhető, a tanfolyami papírért pedig úgy tűnik, akár a megyehatárokon is megéri átutazni.
 
A felcsúti polgármester egy Tolna megyei gyorstalpalón jutott aranykalászos gazda képesítéshez, mert csak így licitálhatott az állami földárveréseken.
 
Mészárosnak naponta négy órát kellett volna utaznia, hogy teljesítse a 480 órás tanfolyamot Juhépusztán, ám szerencséjére erre nem volt szüksége: a képzőhely vezetője szerint a polgármester ugyanis nem az iskolában, hanem a saját megőgazdasági telepein végezte el a felkészülést, a papírt pedig megkapta. A gyorstalpalót gyakorlatilag bárki elvégezhette a kötelezően meghatározott óraszám teljesítése nélkül is. Bár a jogszabályok tiltják a távoktatást, a valóságban ezt sok helyen nem tartják be, bukásról pedig szinte még senki sem hallott. A juhépusztai képzőhely egyébként is meglepően népszerű egyes körökben: itt szerezték meg a földvásárlásokhoz szükséges végzettséget a Lázár-testvérek is.
 
Mészáros Lőrinc és családja több mint 1400 hektárnyi állami földhöz jutott, cégein keresztül pedig 6500 hektár fölött rendelkezik.
 
Mészáros aranykalászos végzettsége ügyében az Együtt elnöke, Szigetvári Viktor tett feljelentést a rendőrségen februárban, ám a hatóságok mindent rendben találtak.