Egymillióan kapnak minimálbért, de köztük több százezren még ennél is kevesebbet keresnek

Egymillióan kapnak minimálbért, de köztük több százezren még ennél is kevesebbet keresnek

Magyarországon a vállalati szektorban több mint 850 ezer dolgozót érint a minimálbér és a garantált bérminimum idei, 4%-os emelése

- értesült a Portfolio.

A minimálbér 2021-es emelése 392 ezer, a garantált bérminimum ("szakmunkás minimálbér") növekedése pedig 463 ezer dolgozót érintett Magyarországon a vállalati szférában. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) részletes béradatai alapján úgy számolt, hogy a legkisebb keresetek emelkedése 855 ezer munkavállalót érint a cégeknél, nekik volt az emelés pillanatában az új szint alatti fizetésük.

Mindez azt jelenti, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelése a vállalati szektorban foglalkoztatottak 34%-át érintette közvetlenül, vagyis a cégeknél minden harmadik munkavállaló a legkisebb fizetést kapja Magyarországon.

Az online gazdasági portál szerint fontos megjegyezni, hogy ez csak a vállalati szférát fedi le, az állami szektorban is százezrek lehetnek, akik a legkisebb béreket kapják. Elég csak a mesterdiplomás tanárokra gondolni, akiknek az elmúlt években a bérminimumra süllyedt a keresetük. A költségvetési szférában ráadásul csaknem 100 ezer főt tesz ki a közfoglalkoztatottak száma, akiknek a fizetése nem éri el a minimálbért sem.

A portfolio.hu összegzése alapján tehát, jóval több mint 1 millióan lehetnek azok a foglalkoztatottak, akiknek olyan alacsony - vagy még alacsonyabb - a keresete, mint a minimálbér vagy a bérminimum.

Ami a vállalati szektort illeti, pontosabb képet alkothatunk. Minél nagyobb egy vállalat, annál kevésbé jellemző rá, hogy a legkisebb kereseten foglalkoztatja a dolgozókat. Az ITM anyaga szerint a mikrovállalkozásoknál (5 fő alatt) az emberek 63%-a kapja a legkisebb bért, miközben a több mint 250 főt foglalkoztató cégeknél már csak 24%-os az arányuk. A közepes cégeknél 30%-os a minimálbéren és a bérminimum foglalkoztatottak együttes aránya.