Miniszterelnöke árusítaná ki Ukrajnát az USA-nak

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök az állami ipar eladása mellett lobbizik az amerikaiaknak az „állami vállalatok bolhapiacán” – írja a LifeNews a Forbesra hivatkozva.

„Ukrajna miniszterelnöke felszólította az amerikai partnereit, hogy használják aktívabban a befektetési lehetőségeit a felkínált ukrajnai privatizációs kampányban. Részben az energiaszektorban is, de ez az egész tendencia egyre inkább a bolhapiacra emlékeztet” – írja Kenneth Rapoza a Forbes rovatvezetője a „Legyenek szívesek, vegyék meg Ukrajnát” című cikkében.

Rapoza megjegyzi, hogy miután Ukrajna elvesztette irányítását az ország keleti része fölött, az országban nem maradt olyan kecsegtető ajánlat, amely érdekelné a befektetőket. A Donbásszon több olyan objektum is van, amely érdekelhette volna a befektetőket. Egyikük sem hajlandó élni a Jacenyuk által felkínált lehetőséggel, miszerint a vállalkozók fektessenek be most, és miután a kormány visszaszerzi a területek fölött az irányítást, akkor a vállalkozók majd haszonban részesülnek.

Oroszul nem beszélő befektetőket várnak

A Forbes rovatvezetője kiemelte, hogy Kijev furcsa kritériumokat állít fel a befektetőkkel szemben. A Miniszteri Kabinet csak arra összpontosít, hogy olyan befektetők érkezzenek, akik nem beszélnek oroszul, ezzel viszont csökkenti a veszteséges és elavult vállalatok eladásának sikerét. Ugyanakkor Jacenyuk és Porosenko népszerűsége teljesen a padlón van, az állami vállalatok eladása pedig nem segítette növelni a kormány népszerűségét.

Az az Ukrajnában elfogadott törvény, amely engedélyezi a kormánynak a hiteltartozások törlesztésének szüneteltetését, lehetővé teszi, hogy az országot fizetésképtelennek nyilvánítsák, ha nem sikerül megegyezni a hitelezőkkel. Jacenyuk azt nyilatkozta, hogy nem engedi megvalósulni ezeket a szélsőséges intézkedéseket, és Ukrajna a hiteltartozások átütemezése által 15 milliárd dollárt akar törleszteni az elkövetkező négy évben.

Az ukrán kormány folyamatosan pénzt kér nyugati partnereitől a gazdaságának helyreállítására. Nemrég megnevezte azt az összeget is, amire számít. „Nem akarom semmivel sem összehasonlítani, de Görögország 300 milliárd dollárt kapott” – mondta Jacenyuk. Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke azt nyilatkozta Jacenyuk kijelentésére reagálva, hogy az EU nem szándékszik betölteni az ukrán államkassza réseit. A kijevi kormány adatai alapján Ukrajna külső tartozása márciusban elérte a 32,8 milliárd dollárt. A Nemzeti Bank jóslata alapján Ukrajna tartozása el fogja érni a GDP 93 százalékát.