Mintegy félmillió izraeli és hétszázezer gázai hagyta el otthonát a háború miatt

Mintegy félmillió izraeli és hétszázezer gázai hagyta el otthonát a háború miatt

A Gázai övezet környékén huszonöt, a libanoni határnál húsz izraeli települést evakuáltak a hatóságok a civilek védelmében.

Mintegy félmillió izraeli és hétszázezer gázai hagyta el otthonát a háború miatt - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden, amit az MTI szemlézett.

Mintegy félmillió izraeli kényszerült elhagyni otthonát az iszlamista Hamász terrorszervezet október 7-i meglepetésszerű támadása óta - közölte Jonatan Konrikosz katonai szóvivő külföldi újságírókkal. A Gázai övezet környékén huszonöt, a libanoni határnál húsz izraeli települést evakuáltak a hatóságok a civilek védelmében.

Az izraeli hadsereg a mobiltelefonok számának változásából látja, hogy mely térségeket ürítették ki a Gázai övezet egyes részein - értesült a ynet.

Az izraeli hadsereg ott hajt végre légicsapásokat, ahol megfigyelőrendszere alapján kevesebb kárt okoz az ártatlanoknak - jelentette a portál a The New York Timesban megjelent írásra hivatkozva.

A mobiltelefonok száma becslést ad a hadseregnek a Gázai övezet északi részéről délre menekült emberek számáról. Hétfő délután a telefonok alapján az észak-gázai térség korábbi 1,1 millió lakójából már mintegy 700 ezren távoztak délre.

A légierő korábban már alkalmazta ezt a módszert Gázaváros leggazdagabb részén, a Rimal negyedben, melynek megtámadása előtt a rendszert irányító katonák felhívtak néhány ott élőt, és arra kérték őket, hogy hagyják el a környéket. Később értesítették a vadászrepülőket, hogy Rimal "zöld lett", miután a lakosság kevesebb mint negyede maradt ott.

A hadsereg azért szólította fel a gázaiakat a délre távozásra, mert a Hamász alagútrendszert épített ki az épületek alatt.

A Hamász maradásra szólította fel a civileket, és Izraelt azzal vádolták, hogy megpróbálja megakadályozni a palesztinok elmenekülését. Izrael szórólapokat dobott le Gázavárosban menekülésre buzdítva őket, és a támadások előtt a vezérlőteremből katonák telefonálnak a célterület közösségi vezetőinek, kórház- és iskolaigazgatóinak, és amikor telefonjaik alapján "zöld" a terület, értesítik a pilótákat.

(Címlapkép: A Gázai övezetbe szánt humanitárius segélyszállítmányt rakodnak az északkelet-egyiptomi Arísban 2023. október 16-án. Izrael lezárta a Gázai övezetet, miután az azt uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol több mint 1300 ember életét vesztette. MTI/EPA)