Miskolcon a Fidesz akadályozza a rezsicsökkentést?

A képviselő szerint a kormány a központi árszabással lehetetlenné teszi, hogy a lakosság a pénztárcáján is érezhesse a geotermikus energiák előnyeit, emellett az állam nem kompenzálja a Miskolci Hőszolgáltatót a rezsicsökkentés miatt kiesett bevételekért, amivel eddig 1 milliárd forintos veszteséget okozott az önkormányzati cégnek.

Ebből az összegből apránként, de el lehetne kezdeni a vezetékrendszer további korszerűsítését. Ma Miskolcon a távhőrendszerben keletkező hőveszteség 20 százalékos, ami közel 2 milliárdos veszteséget termel a fogyasztóknak és a városnak. A korszerűsítéssel legalább 15 százalékkal lehetne mérsékelni a távhő díját, ami 90 ezer miskolcinak jelentene könnyebbséget, ennek ellenére a MIHŐ 2016-os üzleti tervében sem szerepel a hálózat fejlesztése – részletezte.

A Jobbik számításai szerint a beruházás költsége 12 - 15 milliárd forint, amit döntően uniós és kormányzati, részben pedig önkormányzati forrásból, helyi vállalkozások bevonásával kell megvalósítani. Az árcsökkentő hatás érvényre juttatása érdekében pedig el kell érni a kormánynál a Miskolcot hátrányosan érintő központi árképzés felszámolását.