Mit csinál egy raktáros? (x)

Mit csinál egy raktáros? (x)

A logisztika egyre nagyobb szerepet kap napjainkban. Sorra nyílnak a webáruházak, egyre többen szállíttatnak külföldről árut, hogy itthon nagy haszon reményében továbbértékesítsék azt. Ezzel párhuzamosan a raktárak száma is nő, és így raktárosokra is nagy szükség van.

Mostani cikkünkben megvizsgáljuk, mi is a feladata annak, aki ebben a munkakörben dolgozik. Aki pedig kedvet kap ahhoz, hogy kitanulja a szakmát, tekintse meg a TanfolyamGURU.hu Közlekedés és szállítmányozás tanfolyamait, ahol összegyűjtötték, mely városban indulnak képzések.

A raktáros feladata

Ne higgyük azt, hogy a raktárosnak könnyű a feladata: ő általában megterhelő fizikai munkát végez, emellett azonban az adminisztrációban is jeleskednie kell, eléggé összetettek, változatosak tehát a napi feladatai.

Az ideális raktáros pontosan tudja, minek hol a helye, mit hogyan kell tárolni. Betartja azokat az előírásokat, amelyek a raktár biztonságos üzemeltetéséhez szükségesek, emellett ismeri a munka- és balesetvédelmi szabályokat is.

Fontos, hogy környezetvédelemmel kapcsolatos dolgokban is jártas legyen, a veszélyes anyagok tárolását is gyakran meg kell oldani ugyanis. Ezekre külön jogszabályok vonatkoznak. Napjainkban az EPR kapcsán is felmerülhetnek kérdések, itt is naprakész tudásra van szükség.

Nagyon hasznos – sőt elvárt – valamilyen anyagmozgató gép, főleg a targonca vezetése a munka során: ezt is meg kell tanulni. A modern technológiák alkalmazása is kötelező: például a vonalkódolvasó rendszer használata.

Hol lehet ezeket megtanulni?

A raktáros képzés iránt nagy az érdeklődés, hiszen, mint írtuk, egy felkapott szakmáról van szó. Éppen ezért az ország több pontján is indítanak tanfolyamokat: ezeket a lehetőségeket gyűjtötte össze egy helyen a TanfolyamGURU.hu oldal. Itt érdemes utánanézni a részleteknek.

Annyit azonban mi is elárulunk, hogy a beiratkozásnak nem feltétele az érettségi: a raktáros részszakmát ugyanis már alapfokú végzettség birtokában is el lehet sajátítani. A jelentkezés is egyszerű, és az oktatók is mindenben segítenek a képzés során.

Kiemelendő, hogy az elmélet órákat online tartják, ezért számítógépnek vagy laptopnak lennie kell a háztartásban. Az órák hétvégente lesznek, és mindössze 3 hónapon belül kézhez lehet venni a tanúsítványt.

A raktáros képzés után el lehet végezni egy másik tanfolyamot is, ahol raktárvezetői bizonyítványt lehet szerezni, itt azonban az érettségi már alapfeltétel.

Kinek javasolható a raktáros, illetve a raktárvezetői tanfolyam?

Általában férfiak jelentkeznek raktárosi munkára, hiszen olykor nehezebb tárgyakat is kell cipelni, átcsoportosítani, és ez fizikailag megterhelő lehet a hölgyeknek.

Akit azonban egy kicsit is érdekel a lehetőség, és szívesen végezne olyan feladatot, ahol a kommunikációnak és az adminisztrációnak is nagy szerep jut, az bátran jelentkezzen a képzésre.

A targoncavezetői tanfolyammal kapcsolatban is érdemes a felnőttképzési intézményeknél érdeklődni, hiszen a lehetőség a jogosítványszerzésre adott a legtöbb településen.