Ön mit szólna ahhoz, ha a szomszédban veszélyes hulladékot semmisítenének meg?

Nos, pénteken megkezdődött a rendrakás, és 1,1 milliárd forintos összköltségen a dorogi hulladékégetőben fogják megsemmisíteni a hordók tartalmát.
 
Csakhogy, a dorogiakat senki nem kérdezte meg arról, hogy akarnak-e újabb veszélyes hulladékot a városukban - erre már Nunkovics Tibor, a Jobbik Komárom-Esztergom megye 2. választókerületének elnöke hívta fel a figyelmet.
 
A nemzeti párt politikusa néhány emlékezetes példával érzékeltette a kialakult helyzetet:
amikor 1991-ben beindult, az azóta privatizált SARPI Dorog Kft., senki nem kérdezte meg a dorogi lakosokat, akarják-e, hogy egy veszélyes hulladékot ártalmatlanító üzem létesüljön a közvetlen közelükben. Amikor a garéi hulladékot akarták itt elégetni – amit részben meg is tettek – senki nem kérdezte a dorogiakat, beleegyeznek-e abba, hogy a magas klórtartalmú és erősen toxikus anyagot, melynek égetésére az üzem nem is volt alkalmas, házaiktól alig pár kilométerre semmisítsék meg. Amikor beszennyezték a kenyérmezei patakot és így a Duna vizét is, senki nem kérdezte a régió lakóit, akarnak-e továbbra is szemétégetőt Dorogon. Ahogyan arról sem kérdezte például a várost markában tartó polgármester a dorogiakat, hogy mindezek ellenére csökkentse-e a város a SAPRI Dorog Kft. a kommunális alapítvány költségeihez való hozzájárulását. Mégis megtette.
Csak egy újabb szomorú hír a dorogiak számára, hogy Lázár János parancsára az Illatos utcai veszélyes hulladékot is a városi hulladékégetőben fogják megsemmisíteni - húzta alá Nunkovics, aki nem feledkezett meg arról sem, egy 2014-es kimutatás szerint Dorog a legszennyezettebb levegőjű település az országban.
 
A Jobbik felszólítja a Fidesz-kormányt, hogy azonnal rendeljen el vizsgálatokat, és készítsen hatástanulmányt Dorog és a térség települései levegőminőségének valós meghatározására.
 
Eddig az ilyen irányú kimutatásokat maga az égetőmű szolgáltatta és Nunkovics Tibor szerint azok tartalma, eredménye igencsak megkérdőjelezhető. A térség lakóinak alkotmányos joguk tudni, hogy a levegő, amit belélegeznek, milyen hatással van az egészségi állapotukra - írta közleményében a nemzeti ellenzék képviselője.