Jövőre emelkedésbe kezdhet az alapkamat, nőni fognak a törlesztőrészletek

Londoni pénzügyi elemzők szerint ha az eddig vártnál később is, de jövőre valószínűleg elindul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új kamatemelési ciklusa.

A Fitch Group pénzügyi szolgáltatási és hitelminősítői vállalatcsoporthoz tartozó BMI Research pénzügyi-gazdasági elemzőház az MNB monetáris politikájáról összeállított, kedden Londonban ismertetett előrejelzésében közölte: felülvizsgálta eddigi prognózisát, és 2017 vége helyett 2018-ra várja a magyar jegybank kamatemelési ciklusának indulását.

A ház a felülvizsgálatot azzal indokolta, hogy az MNB egyelőre kitart enyhe monetáris alapállása mellett, annak ellenére is, hogy a tizenkét havi infláció - amely februárban elérte a 2,9 százalékot - már jócskán az MNB 3 százalék plusz/mínusz 1 százalékpontos célsávján belül jár.

A BMI Research londoni elemzőinek véleménye szerint azonban e monetáris alapállás a jelenlegi inflációs környezetben egyre nehezebben lesz fenntartható, különös tekintettel arra, hogy a cég várakozása szerint az idén a maginfláció is gyorsulásnak indul.

A ház mindezt egybevetve azzal számol, hogy az MNB 2018 végére 2 százalékig emeli alapkamatát a jelenlegi 0,90 százalékról.