MNB: Nyikos László a Jobbik jelöltje

A Jobbik Nyikos Lászlót, az ÁSZ korábbi alelnökét jelöli a Magyar Nemzeti Bank Felügyelő Bizottságába

Volner János emlékeztetett: a Fidesz hosszú időn keresztül elszabotálta, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Felügyelő Bizottsága megalakulhasson, miközben a korábbi ötpárti egyeztetésen azt hangoztatták, minden parlamenti pártnak lesz delegáltja a felügyelő bizottságban.
 
Ehhez képest - hangsúlyozta az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottságának elnöke -, most azt tapasztaljuk, hogy az ellenzéki pártok mindössze egyetlen személyt delegálhatnak az MNB-be, akinek a feladata lenne egyébként a pénzügyi folyamatok ellenőrzése - tette hozzá.
 
Az ellenzéki politikus fontosnak tartotta felhívni a figyelmet, a Magyar Nemzeti Bank megpróbálja eltussolni a brókerbotrány felelőseinek nevét - hiszen továbbra sem ismerjük, kik azok, akik az utolsó pillanatban pénzt menekítettek ki a Quaestorból -, így ideje megválaszolni azt a kérdést: akarunk-e olyan felügyelő bizottságot, amely nemcsak a jegybanki tevékenység gazdálkodási részéről, hanem a szakmai tevékenységéről is véleményt tud formálni, egyben képes tájékoztatni a közvéleményt is.
 
Volner véleménye szerint ettől a változtatástól a Fidesz elzárkózott.
 
Ennek egyik látványos tanújelét azzal szolgáltatta, hogy a brókerbotrány kellős közepén kitüntette azt a Szász Károlyt, a  Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) korábbi elnökét, akinek a működési ideje alatt nemcsak a brókerbotrány megakadályozása volt sikertelen, de a szigorúbb ellenőrzések is elmaradtak - fogalmazott a honatya.
 
Kitért arra, a Jobbik továbbra is fontosnak tartja, hogy a későbbiekben sikeresen megelőzzük a brókerbotrányok kialakulását, éppen ezért kiemelten hangsúlyos a jegybanki terület Országgyűlés általi ellenőrzése.
A nemzeti párt mindezek tükrében Nyikos Lászlót, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) korábbi alelnökét delegálja a MNB Felügyelő Bizottságába.
 
Nyikos László közgazdász, egyetemi docens. Kassán született 1943. november 22-én.
 
A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett 1967-ben, majd 1978-ban a közgazdaság-tudomány kandidátusa lett, míg 2000 óta egyetemi tanár.
 
Több mint egy évtizeden keresztül, 1989 és 2001 között az ÁSZ alelnöke, jelenleg a Nyugat-magyarországi Egyetem docense, az UNESCO magyar tagozatának és az MTA Vezetés- és Szervezéstudományi Bizottságának tagja.
 
A gazdasági szakember a politikába is belekóstolt, 2010-től négy éven keresztül volt tagja a Jobbik országgyűlési frakciójának.