Licit nélkül jutott az MNB alapítványa a budavári ingatlanhoz

Licit nélkül jutott az MNB alapítványa a budavári ingatlanhoz

Célszerű megoldás volt a kormány szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által 2014-ben alapított Pallas Athéné-alapítványok egyikének eladni egy újabb értékes budai ingatlant

- derül ki az mfor.hu-n is megjelent válaszlevélből, amit Fónagy János, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkárának írt Vadai Ágnes (DK) képviselő írásbeli kérdésére.

Az mfor írása szerint nem kellett licitálnia az MNB-alapítványnak, így 400 millió forinttal olcsóbban szerzett meg egy budavári ingatlant, mint ha egy állami árverésen kellett volna megvásárolnia.

Vadai Ágnes (DK) képviselő ezzel kapcsolatban arról kérdezte Fónagy Jánost, hogy miért az MNB alapítványa bonyolította az ügyletet és miért nem lehetett liciltálni. A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter válaszában úgy fogalmazott, hogy az állami vagyon átruházása során mellőzni lehet a versenyeztetést, ha egy közérdekű cél érdekében az ügylet megvalósítása kiemelten indokolt.

Független szakértői vélemény alapján 1,2 milliárd forintért adta el az állam a Budai Várban található ingatlant és a benne lévő ingóságokat a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítványnak (PADME). Ez az összeg azért érdekes, mert az MNV korábban 1,6 milliárd forintos kikiáltási áron próbálta meg árverésen eladni a házat, de nem járt sikerrel. Az MNB alapítványa így végül 400 millió forintért olcsóbban jutott hozzá az ingatlanhoz, mint ha licitált volna rá az MNV árverésén.

A várnegyedben lévő épület 2019-ig a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) vagyona volt. A MAZSÖK kuratóriuma 2019 márciusban úgy döntött, hogy egy csereügylet keretében az állam tulajdonába adja az ingatlant. Ekkor szintén készült egy értékbecslés is, amely viszont csak 614,9 millió forintra becsülte az ingatlan értékét. Az épületet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) még 2005-ben kiemelten védett régészeti lelőhelynek nyilvánította.