Fideszes bosszú Szombathelyen: csak közvetve szavazott a rabszolgatörvény ellen, mégis kicsinálták a független alpolgármestert

Aki nem lép egyszerre...

Molnár Miklós halálos bűne az volt, hogy múlt kedden

szavazatával közvetetten hozzájárult a szombathelyi közgyűlés döntéséhez, amely elutasítja a rabszolgatörvényt. 

Az ellenzéki kezdeményezésre összehívott rendkívüli ülésre a Fidesz el sem ment. A testületben tíz fideszes, egy jobbikos, kilenc baloldali  és egy helyi civil (Pro Savaria) képviselője van. Ez utóbbi Molnár Miklós, aki egyébként az elmúlt években szorosan együttműködött a kormánypárttal, és az egyik alpolgármesteri pozíciót is betöltötte. A már egy ideje foszladozóban levő szövetségesi kötelék a keddi szavazással szakadt el végleg.

Holott a Pro Savaria városatyája pusztán a napirendet támogatta, utána nem vett részt a tanácskozáson. Ez azonban elég volt ahhoz, hogy az ülés elkezdődhessen, a fideszes képviselők távollétében pedig a közgyűlésben ellenzéki többség alakult ki. Ez azt el is fogadta azt a határozatot, amely egyrészt megtiltja az önkormányzat tulajdonú cégeknek a rabszolgatörvény alkalmazását, másrészt arra szólítja fel Hende Csabát, a választókerület fideszes országgyűlési képviselőjét, hogy kezdeményezze a jogszabály visszavonását. 

Akkora pofonba szaladt bele a szombathelyi Fidesz, hogy a Lendvay utca adja a másikat

Nem mentek el a közgyűlés ülésére, meg is szavazta az ellenzék, hogy az önkormányzati cégeknél ne lehessen végrehajtani a rabszolgatörvényt. Emellett a közgyűlés felszólította a térség kormánypárti képviselőjét, Hende Csabát, hogy érje el a túlóratörvény visszavonását.A város közgyűlésében tíz fideszes képviselővel szemben egy jobbikos, kilenc baloldali és egy helyi szervezet (Pro Savaria) képviselője van.

Puskás Tivadar kormánypárti polgármester dörgedelme már másnap ott virított a NER-propaganda által kézivezérelt Vas Népének címlapján:

"Molnár Miklós elárulta a jobboldali, polgári közösséget!"

A hivatalos válaszcsapással se vártak sokat. A hét azzal indult a szombathelyi városházán, hogy 

Molnártól minden létező alpolgármesteri jogkörét megvonták és fideszes kollégáinak adták át azokat. 


"A mai napon Dr. Puskás Tivadar polgármester megvonta Molnár Miklós alpolgármesterre átruházott hatásköreit. A gazdaságfejlesztés és mérnökképzés, valamint a Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Nonprofit Zrt., a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft., a SZOMHULL Szombathelyi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft., a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ cégfelügyelete, illetve a Művelődési Intézmények Gazdasági, Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezete felügyelete, irányítása kapcsán Illés Károly alpolgármester, míg a pénzügyek és a költségvetés tekintetében a Polgármester gyakorolja a jogokat a továbbiakban."  - áll a mai kiadott közleményben.