Egy jegyzőkönyv szerint Molnár Zsolt a rendőrökkel egyeztetett arról, hogy kihozza a képviselőket a közmédia épületéből

Az MSZP-s politikus azt mondja, ez hazugság.

„19:54 órakor Molnár Zsolt képviselő a rendőrségi biztosítás parancsnokával egyeztetett arról, hogy hajlandó lebeszélni társait az épületben való tartózkodásról, annak érdekében, hogy ne kelljen a birtokvédelmi eljárás keretében született jegyzői határozatot karhatalmi erővel végrehajtani.”

A fenti mondat olvasható az MTVA egyik belső jegyzőkönyvében a decemberben történt eseményekről, ami most a 444 birtokába jutott. A dokumentumot Fogl Zoltán biztonsági osztályvezető és Zsigó Árpád Rendészet- és Rendkívüli Helyzetek vezető írta. Arról az emlékezetes két napról van szó, amikor országgyűlési képviselők az MTVA székházában próbálták elérni, hogy adásba kerüljenek a tüntetők követelései, ekkor dobták ki például Hadházy Ákost az épületből.

December 17-én még mindig ellenzéki politikusok voltak a köztévé székházában, a képviselők próbálták behívni a rendőröket, mert a biztonsági őrök erőszakosan léptek fel velük szemben. Végül Papp Dániel vezérigazgató birtokvédelmi eljárást kért a helyi jegyzőtől, aminek az lehetett volna a vége, hogy rendőrök távolítják el a képviselőket, de ennyire azért nem fajult el a helyzet.

A jegyzőkönyv szerint a történet ezen pontján az MSZP-s Molnár Zsolt a székház előtt lévő rendőrökkel egyeztette le, hogy kihozza a politikusokat, így nem kell erővel fellépni ellenük.

A politikus a 444-nek határozottan tagadta ezt:

"Ez hazugság, nem egyeztettem a rendőrség biztosítás parancsnokával, és egyáltalán, senkivel a képviselőtársaimon kívül. Én valóban azt gondoltam, hogy ki kellett már akkor jönni az épületből, a követelések teljesültek, az öt pontot a nemzetközi közvélemény is megismerte, nevetségessé válunk, ha bent maradunk, több ezer tüntető várt bennünket kint. Ezt képviseltem bent, és ma is úgy gondolom, hogy ez volt a helyes döntés."

Az MTVA-s dokumentum szerint Molnár Zsoltot a teherportán keresztül engedték át a hatóságok, pedig Tordai Bence élő közvetítésében (01:51:10-től) Molnár lihegve beszél arról, hogy "óriási küzdelem árán (...) befenyegettem magamat, hadonásztam a képviselői igazolványommal, mondtam, hogy ha nem engednek be, akkor én újra mászok".

Molnár erről azt mondta, hogy közölte a rendőrökkel, ha nem engedik be, kész újra mászni, és ezek után tényleg elkísérték egy kapuhoz, aztán egy másikhoz, de onnan már egyedül ment tovább.

Hogyan emlékeznek a többiek?

A 444 több képviselőt is megkérdezett, akik akkor ott voltak és valamennyien úgy emlékeztek, hogy Molnár az első pillanatól azt szorgalmazta, érdemesebb lenne elhagyni az épületet, mert a tüntetők kint várják őket. Végül az MSZP-s politikus felvetése után megszavazták, hogy kimennek az utcára.

Ez a jegyzőkönyvben így olvasható:

„A képviselők ennek [Molnár közbenjárásának] hatására 20:20 órakor elhagyták a "B" portán keresztül az MTVA objektumát.”

A 20:20-as időpont azért érdekes, mert Molnár 19:54-kor érkezett, tehát kevesebb mint fél óra után már kint voltak a képviselők. Az egyik politikus úgy emlékszik, hogy kifelé Fogl Zoltán biztonsági osztályvezető megköszönte Molnárnak a közbenjárást, az MSZP politikusa először azt mondta erről, hogy ilyen nem történt, majd azt, hogy pont akkor telefonon beszélt a Klubrádióban, ezért nem hallotta, ha valaki hozzászólt és nem is tudja ki az a Fogl Zoltán.

(Fotó: Illyés Tibor / MTI)