Morvai a magyar pusztán zajló fehérgalléros bűnözésről

A hortobágyi „földmutyik”, az uniós pénzek lenyúlásának kivizsgálását követelte az EU mezőgazdasági biztosától a Jobbik EP-képviselője.

Az Alfahírnek eljuttatott közleményében Morvai Krisztina azt írta, az Európai Parlament 2015. júniusi plenáris ülésén a mezőgazdaságért felelős EU biztos (Phil Hogan) figyelmét hívta fel a Hortobágyi Nemzeti Park területén tapasztalt korrupciógyanús földpályázatokra.
 
A képviselő felszólalásában rámutatott, hogy az Európai Unió területalapú földtámogatásai közpénzek, amelyeket a vonatkozó EU normákban meghatározott rendeltetésnek megfelelően kell felhasználni. Szerinte azonban a Hortobágyi Nemzeti Park területén láthatóan visszaélésszerűen használják ezeket a földterületeket, hiszen a földpályázatok során nagy számban kaptak területet olyan bérlők, akik láthatóan nem végeznek állattartást, a legelőterületeken nem legeltetnek, és ennek következtében a földjüktől megfosztott állattartók állatállománya, gazdasága mellett maga a föld minősége is tönkremegy.
 
A mezőgazdasági biztos a felszólalást követően négyszemközt kérte meg Morvai Krisztinát, hogy az üggyel kapcsolatos bizonyítékait, így a Hortobágyi Nemzeti Park területén készült leleplező filmet mutassa be, és ígéretet tett arra, hogy az ügyet kivizsgálja.  (A filmet néhány napon belül teszi közzé a képviselő – a szerk.)