Morvai: igazságossági megfontolások a migráció kérdéskörében

”Menekültjog és a migráció időszerű kérdései az Európai Unióban” címmel rendezett konferenciát az NJSZ.

Morvai Krisztina előadásában áttekintett néhány fontos "igazságossági megfontolást" azzal kapcsolatosan, hogy Magyarországnak kötelessége-e kivenni a részét a hatalmas méreteket öltött migráció, népvándorlás terheiből.

Az előadó rámutatott arra is, hogy hazánknak úttörő szerepet kell vállalnia a jelenség "gyökérokainak" őszinte feltárásában és követelnie kell, Európai Uniós és nemzetközi szinten, egyebek mellett  az Iszlám Állam és más terrorszervezetek finanszírozásának haladéktalan leleplezését és megbüntetését, továbbá a nemzetközi fegyverkereskedelem szigorú szabályozását az igazságtalan háborúk megakadályozása érdekében, valamint az egyre több nyomorúságot, szegénységet eredményező globális szabadkereskedelem és neoliberális, embertelenül profitközpontú gazdasági szemlélet és döntések megváltoztatását.

A konferencián előadást tartott a témában dr. Novozánszky Ilona ügyvéd – a Nemzeti Jogvédő Szolgálat elnöke, dr. Eva Mária Barki  ügyvéd - bécsi nemzetközi jogász,  dr. Zétényi Zsolt ügyvéd - a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumának elnöke, dr. Jánossy Mária los angeles-i ügyvéd, dr. Rob Verreycken flamand jogász, az Európai Parlament politikai tanácsadója és a  PEGIDA Belgium társalapítója, dr. Szmodis Jenő az ELTE Jogi Kar Jogbölcselet Tanszék adjunktusa , dr. Gerencsér György ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat együttműködő partnere és  dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd – a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője.

dr. Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője annak kapcsán nyilatkozott, hogy a kormány a migránsok kötelező kvóták szerinti elosztását megtámadta az Európai Bíróságon:

„Megmondom őszintén, jogászként szomorú ilyet mondani, de nem hiszek ennek az eljárásnak a sikerében. Jó és fontos, hogy benyújtotta Magyarország és Szlovákia, de hát maga a rendszer nem fog más döntést hozni szerintem, mint amit egyébként a rendszer meghozott már, hogy szét akarják teríteni  kvótákkal az illegális bevándorlókat, a külső határok megvédése helyett. Itt összefogásra, ellenállásra van szükség és meg kell szervezni a közép-európai népek olyan összefogását, amellyel meg lehet menteni és meg lehet védeni Európát olyannak, amilyennek megálmodták őseink”.