Most fog hátast dobni: választási költségvetést csinál a kormány

Varga Mihály bejelentette a Hihetetlen magazin hasábjaira való meghökkentő tényt: 2017-ben bizony választási költségvetés lesz.

Mintha az eddigi kormányok nem azt készítettek volna a választás közeledtével.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elismerte, hogy a 2017-es költségvetés készítésekor a kormány figyelembe vette, hogy választási időszak következik, mert nem akar úgy járni, mint 2002-ben, amikor az emberek nem érezték, hogy a gazdaság jobban teljesít, ezért a Fidesz elvesztette a választásokat. A kormány még dönthet úgy, hogy nem vásárolja be magát az Erste Bankba. 2018-ban jöhet az egy számjegyű szja, de akkor másra nem marad pénz.

"Ha az emberek nem érzékelik a növekedés hatását az életkörülményeik javulásában, akkor ugyanúgy járunk majd, mint 2002-ben, amikor a gazdaság jól állt, a kormány jól teljesített, de ezt politikailag azzal az egyszerű mondattal le lehetett nullázni, hogy több pénzt az embereknek"

– mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Vg.hu-nak adott interjúban.

 

Közeleg a választás

Arra a kérdésre, hogy a 2017-es költségvetés készítésekor a kormány figyelembe vette-e, hogy választási időszak következik, a miniszter a következőt válaszolta: "Természetesen. Ne legyünk farizeusok. Négy év a kormányzati ciklus. A kormány a döntéseinél figyelembe veszi, hogy a mandátuma végén el kell számolnia. Miért bűn, ha ezeket a szempontokat is mérlegeljük?

Még kisebb hiány, de persze több pénz

Varga szerint 2017-ben folytatódik a hiány- és adósságcsökkentés, de kisebb mértékű lesz, mint korábban, mert több pénz megy majd adócsökkentésre és beruházásélénkítésre: