Most megfizethetnek mindazok akik teleszemetelik a postaládákat

A Jobbik olyannyira XXI. századi, hogy az offline spammelés ellen is fellépne.

Novák Előd jobbikos országgyűlési képviselő a Szabálysértésekről szóló törvényt úgy egészítené ki, hogy azt aki postaládába az ingatlantulajdonos egyértelmű tiltása ellenére reklámszórólapot helyez el, azt tetemes pénzbírsággal lehessen büntetni. Ugyanez lenne az eljárás a gépjármű szélvédőjén engedély nélkül elhelyezett szórólap estén. Az ellenzéki párt szerint a kéretlen és ezért jelentős részben olvasatlanul a kukába dobott kiadványok tetemes mennyiségű papírt igényelnek, melyek előállítása, később pedig hulladékkezelése jelentős környezetterheléssel jár.

Nem beszélve arról, hogy egyébként a címzettek sem mindig örülnek annak, hogy kéretlen reklámüzenetek eltömítik a postaládájukat. Közbiztonsági kockázatot jelenthet az, hogy a betörőipari szakmunkások a teletömött levélszekrények alapján kifigyelhetik, hogy melyik lakásba vagy házba, milyen gyakorisággal jelennek meg a tulajdonosok. A mindennapi életre koncentráló törvényjavaslat ezeket a rendellenességeket orvosolhatja.

Ötletes módon a jobbikos törvényjavaslat is felhívja a figyelmet a Zöld Válasz remekbe szabott reklámszemetelést tiltó matricájára. A levonót minden olyan postaláda-tulajdonos megkaphatja, aki ezt megigényli az ökonemzeti civil szervezettől és a küldemény megérkezésekkor éppen nincs dugig a levélszekrénye.