Akkor is kaptak állami támogatást a multik, ha nem is teremtettek munkahelyet

Nemcsak Mészáros Lőrincet támogatja az Orbán-kormány, de 2011–2016 között 164,9 milliárdnyi közpénzt osztott ki egyedi kormánydöntések során a multiknak.

A Magyar Nemzet arról írt, hogy például a Hell-csoport úgy kapott 7 milliárd forintnyi állami támogatást egyedi kormánydöntés alapján, hogy cserébe a cégcsoport vállalta, hogy 29,9 milliárd forintos beruházást valósít meg, melynek keretében a 172 fős munkavállalói létszámot 492 főre, az árbevételt pedig 2020-ra 27 milliárd forintra növeli. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyilvántartása szerint azonban a négy cégnek már a szerződés aláírásának évében 30,4 milliárd forint volt az értékesítés nettó árbevétele, és a szerződéskötéskor már 600 munkavállalót alkalmazott a csoport – azaz pro forma még elbocsátások mellett sem volna nehéz teljesíteniük az elvárásokat.

De hasonló eset történt meg a Continental Automotive Hungary Kft.-nél is: az állammal megkötött 9,9 milliárd forint értékű szerződés időpontjában többen dolgoztak, mint amennyiről a dokumntumban megyeztek.

A HELL reakciója

"A HELL ENERGY Magyarország Kft. cégcsoport szinten az elmúlt 7 évben közel 60 milliárd forint beruházást hajtott végre a borsodi régióban. Az ehhez kapott állami és Európai Uniós támogatás nem haladta meg a beruházott összeg 20 százalékát. A HELL által teremtett munkahelyek mintegy 700 család megélhetését biztosítják a térségben. A HELL 100 százalékban magyar tulajdonú családi vállalkozásként elkötelezett a minőségi hazai gyártás mellett, és büszke arra, hogy termékei a világ több mint 40 országában megtalálhatóak."

A KKM reakciója

"A bázisértékek meghatározása nem a támogatási szerződés megkötéséhez fűződik, hanem a beruházás megkezdéséhez, amely sok esetben jóval a támogatási szerződés aláírása előtt, a támogatási döntéshozatali eljárás korábbi szakaszában megtörténik. Ennek értelmében hibás és téves minden olyan megközelítés, amely a szerződés aláírásának időpontjához képest kéri számon a megteremtett munkahelyeket és beruházási költségeket. Az uniós jogszabályok világosan kimondják: a munkahelyteremtést és a beruházási költségeket onnantól kezdve kell számolni, amikor egy cég elfogadja a kormány támogatási ajánlatát, és nem onnantól amikor a szerződést aláírják."