Tudják mi fogja javítani a hazai munkavédelmet?

Nem, természetesen nem a törvények betartatása, hanem 3800 millió forint elköltése kampányokra és konferenciákra.

"A munkaügyi és munkavédelmi tudatosság növelésének mérföldköve lehet a Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése nevű projekt" - mondta Simon Attila István munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár a 3,8 milliárd forintból megvalósuló kiemelt projekt nyitórendezvényén szerdán Budapesten.

A helyettes államtitkár rámutatott: több száz milliárd forintra, egyes becslések szerint ezer milliárdos nagyságrendűre tehetők a munkavédelmi utasítások be nem tartásából eredő károk (hogy ezen egy kampány mégis mit segít, azt nem tudjuk, ellenben a munkavédelmi előírások betartatása már sokat lendítene a dolgon. Igaz, ahhoz nem kéne elkölteni 3,8 milliárd forintot.
    
Az elmúlt nyolc évben a munkanélküliségi ráta történelmi mélységbe csökkent - emlékeztetett a helyettes államtitkár (nem volt nehéz, 600 ezer munkaképes magyar kalandozik éppen Nyugat-Európában - a szerk.) Miután az ország "közel áll a teljes foglalkoztatáshoz", érdemes odafigyelni arra, hogy a dolgozók hosszú távon munkaképesek maradjanak - tette hozzá.

Tananyagok, konferenciák és kampányok fognak segíteni

És hogy mire is költünk el csaknem 4 milliárd forintot?

Simon Attila István ismertette: a kiemelt projekt forrásaiból többek között a munkavédelmi és munkaügyi tananyagok fejlesztését, konferenciák és kampányok szervezését támogatják. De legyünk igazságosak: a pénzből a hatósági munkát is támogatni fogják, még hozzá műszerek és gépjárművek beszerzésével, informatikai fejlesztésekkel.
    
A konferenciáknak és tananyagoknak egyébként lesz min javítania: a helyettes államtitkár is emlékeztetett arra, hogy a munkaügyi hatóság által ellenőrzött munkáltatók 74 százalékánál tártak fel munkaügyi jogsértéseket tavaly.