Évente kétmillió ember hal bele a munkájába

Évente kétmillió ember hal bele a munkájába

Csaknem kétmillióan halnak meg évente a munkájukkal kapcsolatos betegségek vagy sérülések miatt - olvasható egy pénteken megjelent ENSZ-jelentésben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) első közös tanulmányában a 2000 és 2016 közötti haláleseteket vizsgálta a világon, és arra jutott, hogy a munkával összefüggésben a legtöbb - 1,9 millió - ember halálát légúti vagy szív- és érrendszeri betegség okozta.

A tanulmányban 19 foglalkozási rizikófaktort vettek figyelembe, köztük a légszennyezést, több egészségre ártalmas anyagot, valamint arra jutottak, hogy sok ember halálát szervezetének túlhajszolása okozza a munkájában.

A túlhajszolásnak a legalább 55 munkaórát veszik hetente.

A 2000-es évtől fogva folyamatosan nőtt az agyi érkatasztrófában vagy szívbetegségben meghalók száma - írták.

Aránytalanul sokan halnak meg munkájuk miatt az 54 év feletti férfiak körében és főleg Délkelet-Ázsiában, illetve a Csendes-óceán nyugati részén.

Tíz magyar férfiból hat soha nem lesz nyugdíjas - ezt már Jakab Péter mondta el az utóbbi hetekben több alkalommal, amikor arról beszélt, a Jobbik bevezetné a 40 év munkaviszony utáni nyugdíj lehetőségét a férfiaknál is, ahogy visszaállítanák a rendvédelmi dolgozók szolgálati nyugdíját is.