10 millió euró lehet a Golgota ára

Pákh Imre szerint közel a megállapodás.

10 millió euróért, azaz körülbelül 3 milliárd forintért veheti meg az állam Munkácsy Mihály: Golgota című festményét Pákh Imre műgyűjtőtől – tudta meg a Zoom.

Folynak a tárgyalások a Golgota eladásáról, emiatt személyesen találkoztam Gulyás Gergely miniszterrel és a szóbeli, 10 millió eurós ajánlatot elfogadtam. Úgyhogy gondolom a nyár elmúltával felgyorsulnak az egyeztetések, és hamarosan egymás tenyerébe csaphatunk

– válaszolta Pákh a portál kérdésére.

Egy 2015-ös közigazgatási perben Pákh már pert nyert az állam ellen. Akkor az állam „védetté nyilvánította” Munkácsy világhírű alkotását, ami azt jelentette, hogy eladása esetén a magyar államot elővásárlási jog illeti meg, valamint hogy az alkotás csak a hatóság engedélyével vihető ki az ország területéről. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság azonban a határozatot a jogállamiság elvével ellentétesnek találta, ezért azt mondta rá, hogy semmis. Pákh úgy vélte, ezzel akarták megakadályozni, hogy esetleg másnak adja el a festményt. Lázár János akkori kancelláriaminiszter el is ismerte, hogy ez a közigazgatási határozat „nem túl sportszerű”