Ami a kormánynak siker, az országnak óriási veszély

Az építőipar működését veszélyezteti az elvándorlás, a kormány közben sikerről beszél.

Az RTL Klub beszámolója szerint egy jelentős budapesti beruházást leállítottak a munkaerőhiány és a megdrágult építési költségek miatt. A vállalkozó annak ellenére állította le az építkezést, hogy a 161 lakásból 75-re már be is fizették a fél-egymilliós regisztrációs díjat. A beruházó visszafizette a befizetőknek a pénzt.

Óriási a baj

A nevetséges bérek miatt az építőipart különösen sújtja az elvándorlás. Olyannyira, hogy a kormánnyal igen jó viszonyt ápoló, Garancsi István tulajdonában álló Market Zrt. vezérigazgatója, Scheer Sándor közleménye szerint a munkaerőhiány "egyes beruházások leállását vagy elindulásának meghiúsulását eredményezheti".

Nem lehet a szőnyeg alá söpörni a problémát

A versenyszférában jelentkező munkaerőhiány súlyos növekedési áldozattal jár, hiszen egyre több szektort érint egyre komolyabban a probléma. A gond annál is nagyobb lehet, mint amit a statisztika mutat, szakértők szerint 100-200 ezer lehet az a szám, amennyi képzett munkaerőt könnyedén fel tudna szívni a munkaerőpiac. 

Erre a rekordra nem leszünk büszkék: új számok jöttek ki a magyar munkaerőhiányról

A versenyszférában a második negyedévben már 48 460 üres álláshelyet tartottak számon, ez tízezres növekedés az előző évhez képest, és két és félszerese a négy évvel korábbinak.- A nemzetgazdaságban immár 65 700 betöltetlen álláshely van.- A közszférából 2016 óta nem érkezett friss adat, ott a 2015 végén mért 14 510-zel számolnak, pedig minden bizonnyal ez a szám is emelkedett.

A versenyszférában a második negyedévben már 48 460 üres álláshelyet tartottak számon, ez tízezres növekedés az előző évhez képest, és két és félszerese a négy évvel korábbinak. A nemzetgazdaságban immár 65 700 betöltetlen álláshely van.

A KSH adatai szerint a versenyszférában 48 460 betöltetlen állás van, ez pedig a duplája annak, mint amennyi négy éve volt.