Már az ukrán vendégmunkás sem elég - robotokkal kell pótolni az embereket

Annyira döbbenetesen versenyképes a magyar fizetés, hogy lassan csak Mikrobinak éri meg itthon dolgoznia. 

A Napi.hu értesülése szerint a Flex Somogy megyei Tabon lévő üzemében az eddig gyártott 16 terméktípusból immár csak 9-et gyárt. Ennek oka, hogy az üzem több partnercége visszamondta megrendeléseit a munkaerőhiány okozta fennakadások miatt. 

A Flex tabi telephelyén leginkább elektronikus fogyasztási cikkek, háztartási villamos készülékek és egyéb villamos berendezések gyártásával foglalkozik. A lap úgy tudja, a tabi egység korábbi 16 nagy vállalati partnere közül 7 - közöttük a Whirlpool - már elállt attól, hogy az üzemet bízza meg feladatokkal, mert nem látják biztosítva a minőségi munkát és a határidőre való feladatvégzést.

A probléma oka a krónikus munkaerőhiány: kevés az elérhető dolgozó, miközben a megrendelési volumenek növekednek. Úgy tudják: a cég túlórákkal és hétvégi munkavégzéssel igyekszik orvosolni a problémát, ez a megoldás azonban elégedetlenségbe ütközik.

Például nemrég 75 munkás kollektíven nem ment be dolgozni a kötelezően elrendelt szombati műszakra - így a vállalat büntetni sem tudta őket.

A lap kereste Magyarország nyolcadik legnagyobb gyárát is, de még nem kaptak választ.

A Flextronics International Kft. 178 főnyi ukrán vendégmunkást is foglalkoztatott szeptember végén - ismertette Bányai Tibor, a HSA Kft. üzletfejlesztési igazgatója a Napi.hu konferenciáján. Ezzel a hazánkban működő multinacionális gyártók közül a Flex foglalkoztatja a legtöbb ukrán dolgozót közvetlenül - tehát nem munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül.

A társaság beszámolójában a tervek között szerepel, hogy a 2018-as üzleti évben a meglévő vevők igényeit folyamatosan követve törekszik hatékonnyá tenni a munkaerő-gazdálkodást.

"Partnereinkkel történt egyeztetések során törekszünk a munkaerőiigényes gyártási tevékenység cégcsoporton belüli áthelyezésére, figyelemmel lévén a társaság jövőbeni eredményességére.  Mindemellett nagy hangsúlyt kívánunk fektetni a 2018-as évtől a gyártási automatizálás fejlesztésére, mely szintén hosszútávon segíti a jelenlegi munkaerővel kapcsolatos negatív hatások enyhítését, megszüntetését" - írják a jelentésben.

Már nyíltan beszélnek róla: kínai és pakisztáni vendégmunkások építik majd az otthonainkat

Nyugat-Európa munkaerő-piaci problémáira Kelet-Európa volt a válasz, a képzett ukrán szakmunkások már Nyugaton dolgoznak, onnan nem lehet megoldani a magyarországi munkaerőhiányt. Interjút adott a Magyar Hírlapnak Vukovich Gabriella a Központi Statisztikai Hivatal vezetője. Egy ilyen beszélgetés ritkán érdekes, normális esetben inkább csak a szakmát és az adatok szerelmeseit hozza lázba.