Már a demokrácia alapintézményeit is veszélyezteti a szakemberhiány

Egyelőre az állami közlekedési vállalatoknál a legsúlyosabb a helyzet.

A kormányportálon 2014 júniusa óta összesen 766 állást hirdettek meg, melynek nagy része a Földművelésügyi, valamint a Nemzetgazdasági minisztérium számára keresett munkatársakat.

A kozigallas.gov.hu-n 3038 közalkalmazotti vagy köztisztviselői állásra lehet pályázni. Azaz szükség lenne tanárokra, orvosokra és önkormányzati ügyintézőkre. Meg kell vallani, nem a legjobb reklám utóbbinak, hogy éppen a múlt héten jelentette be a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke, hogy januártól sztrájkot hirdetnek, mert nem sikerült megegyezniük a kormánnyal a bérezés kérdéséről. Boros Péterné úgy nyilatkozott, hogy

ha most vasárnap tartanák a választásokat, sok településen elmaradna, mert már a demokrácia alapintézményeit is veszélyezteti a szakemberhiány.

De nem csak a demokrácia alapintézményének működésében, hanem a gördülékeny közlekedésben is gondokhoz vezethet a munkaerőhiány. A MÁV folyamatosan keresi a friss munkaerőt, még a szerelvényeken is bemondják, hogy milyen betöltetlen állásokra várják a jelentkezőket. Jelenleg 262 dolgozó hiányzik tőlük, míg a BKV-nál buszra, trolira, villamosra keresnek sofőröket, kitétel, hogy az illető 21 év feletti jogosítvánnyal rendelkező személy legyen. De lehet jelentkezni a rendőrséghez, a postához, sőt még a NAV-hoz is.

Januártól sztrájksorozat kezdődik az önkormányzati dolgozók béremelése érdekében

Sztrájksorozatot hirdet az önkormányzati dolgozók béremelése érdekében a jövő év első három hónapjára a Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), amennyiben nem születik megegyezés az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) ülésén a béremelés ügyében - jelentette be a szakszervezet elnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.