Valaki megint jól járt: rosszabb feltételekkel, drágábban biztosítják a kukásautókat

Majdnem ezer autó van az FKF Zrt. Közterület-fenntartó Zrt. birtokában

Egy ekkora gépjárműparkra biztosítást kötni a biztosítócégnek és az alkusznak is nagy üzlet – írta az N1TV a birtokába került dokumentumok alapján.  Az FKF három éves periódusra szerződik, a tavaly év végén lejárt kötelezők és cascók 2014 elsejétől éltek. Az FKF tavaly decemberben kötötte meg a legújabb szerződést, ezúttal is három évre, igaz most egy kicsit többért mint korábban.

A fővárosi önkormányzat cége 2014-ben 795 járműre kötött kötelező biztosítást, mint az akkori szerződésből látszik, kicsivel több mint 80 milliót fizettek évente. Az elmúlt három év alatt 901-re emelkedett a járművek száma a cégnél, ezzel együtt jelentősen megemelkedett a kötelező is. Idén januártól az FKF már közel 93 milliót fizet évente.

Az NT1TV összehasonlította a két szerződésben található táblázatot és az idei darabszámot, így derült ki, hogy valójában több mint 21 millió forint a különbség évente, vagyis a három éves szerződés alatt 63 millió forinttal költ többet kötelezőre az FKF. Az FKF Zrt. szerint a két szerződés közötti piaci díjak emelkedését, a kárstatisztika alakulását, valamint a fedezetbe vont vagyontárgyak összetételét és mennyiségét érdemes figyelembe venni. Mint az N1TV-nek írták 2016 utolsó negyedévében 23.326.937 forintot fizettek kötelezőre, az idei első negyedévben pedig 28.972.377 forintot, vagyis ők is elismerik, hogy negyedévente 5 millióval többet. A casco biztosított járművek száma alig változott az évek alatt, 159-ről, 166-ra emelkedett, a díj viszont az új szerződésben 6.251.903 forintra, 583.000 forinttal csökkent.

Ugyanakkor egy kisebb szépséghiba van szerződésekben: amíg a korábbi casco szerződésben törésnél és lopásnál is a kárösszeg 5 százaléka, vagy minimum 20 ezer forint volt az önrész, addig az új szerződésben ez 10 százalékra és százezer forintra ugrott.

Erre nem adott magyarázatot az FKF az internetes televíziónak.