Na ez flashmob: Hirtelen orosz muzsikusok bukkantak fel Palmürában - fantasztikus hangversenyt adtak

Ezzel üzentek az Iszlám Államnak.

A világhírű orosz karmester, Valerij Gergijev által vezényelt koncertre több orosz televízió élőben kapcsol. A Mariinszkij Színház főzeneigazgatója, a Londoni Szimfonikusok első karmestere oroszországi koncertsorozatát megszakítva szentpétervári színháza szimfonikus zenekarával utazott Szíriába. A római kori amfiteátrumban csütörtök délután tartott egyórás hangversenyen Johann Sebastian Bach, Rogyion Scsedrin és Szergej Prokofjev művei csendültek fel. A koncertet csak néhány órával a kezdete előtt jelentették be. A mintegy 400 fős közönség soraiban orosz és szíriai katonák, újságírók, vallási méltóságok és környékbeli lakosok, köztük gyermekek voltak láthatók. A fellépés azért is szimbolikus erejű, mert az Iszlám Állam terrorszervezet tömeges kivégzéseket rendezett a palmürai amfiteátrumban, és azokról a világhálón propagandavideókat terjesztett.

Putyin köszönetet mondott a szervezőknek és az előadóművészeknek a bátorságért, amiért vállalták a fáradságot és a kockázatot a jelképértékű fellépéssel. Reményét fejezte ki, hogy Palmüra újjáéledésének nemcsak kulturális értéke lesz, hanem az a modern civilizációnak a nemzetközi terrorizmus alóli felszabadulását fogja jelképezni.

A szíriai kormány hadserege az orosz légierő támogatásával márciusban foglalta vissza az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori romvárost az Iszlám Államtól. Valerij Gergijev a barbarizmus és az erőszak elleni tiltakozás szimbólumának nevezte a palmürai koncertet. A karmester Vlagyimir Putyin elnök támogatója, 2014-ben is mellé állt a Krím-félsziget bekebelezésekor. 2008 augusztusában a szétlőtt dél-oszét parlament előtt vezényelte a Mariinszkij szimfonikusait, miután Oroszország legyőzte Grúziát a területért folytatott harcban.

A dzsihadisták két 2000 éves templomot, egy diadalívet és toronysírokat romboltak le. Szerencsére azonban az ókori város romjainak zöme érintetlen maradt. Az UNESCO szakértői bizottsága április végi gyorsjelentésében úgy fogalmazott, hogy az Iszlám Állam fegyveresei okozta súlyos károk ellenére az ókori romváros nagy részén megőrizte korhűségét és integritását.