Na tessék, ezek sem értek el semmit: marad az Orbán-diktatúra

Nagyjából fél tucat kimerítő ülés után fel is oszlott a Demokratikus Kerekasztal – derül ki a lesújtó hír (?) az Index.hu beszámolójából.

A kezdeményezők - Ferge Zsuzsa szociológus, Iványi Gábor lelkész, Horváth András volt adóhatósági munkatárs és Lovas Zoltán újságíró – még január 16-án jelentették be a kerekasztal létrehozását. A DEKA - Lovas Zoltánnal az élen – úgy tervezte, hogy március 15-ig lemondatja a nemzeti együttműködés rendszerének első emberét, Orbán Viktort. Mára csak Ferge Zsuzsa tartott ki az ígéretes társaságából, a Fidesz-KDNP-kormány pedig a helyén maradt. Nagyjából húszan maradtak a DEKA kötelekében, de Herényi Károly és Lendvai Ildikó neve ismét felbukkant.

Az előzményekhez tartozik, hogy a DEKA a negyedik ülése után sem jutott tovább a célok megfogalmazásán. Ezt a komédiát megunta Magyar György, az ismert jogász, ezért barátai aláírattak a DEKA jelenlévő tagjaival egy ívet, amely szerint létrehoznak egy egyesületet. Az új társadalmi szervezet elnevezése KARD (Kerekasztal a Részvételi Demokráciáért Egyesület) lett. A KARD céljai között szerepel, hogy Magyarország legyen összetartó, a nemzet pedig befogadó. A terv nem vált be, mert a DEKA tagjai szerint kimaradtak sok mindenből, amit a KARD külön utas módjára végrehajtott. Az egyesület például a saját a bejegyzését úgy intézte, hogy kihagyott belőle sok mindenkit.

A DEKA résztvevői most mindössze abban értettek egyet, hogy nem értenek egyet, így akadályoztatva van az is, hogy érdemi lépést tegyenek a demokratikus eszmék terjesztésében. A DEKA előtt három lehetőség állt a legutóbb plenáris ülés előtt: megszűnés (1), folytatás új szervezeti keretek között (2.), megszűnés és újabb szervezet alakítása (3.). A bölcsek tanácsa a harmadik pont mellett döntött, így született meg:

a DEKA FŐNIX!

A plenáris ülésnek szavazáson kellett elvetnie a DEKA PULYKA elnevezést. Ez az egész úgy, ahogy nem vicc, hanem az úgynevezett demokratikus, baloldali ellenzék egyik jelentősebb próbálkozása. Tele egykor ismert, prominens politikussal.

A DEKA alapvetően munkacsoportokra tagolódik, ezekben az egységekben folytat parttalan vitákat. A nevét nem beigazoló „Jövőkép Munkacsoport” élére Herényi Károly, egykori MDF-es politikus lett megválasztva. A mostani plenáris ülésen jelenlévő Lendvai Ildikó pedig azt javasolta, hogy ne használják a megszűnés szót, mert azt fogják mondani: „na tessék, ezek sem értek el semmit!”