Nagy Márton: Meg kell fordítani a demográfiai trendet

Nagy Márton: Meg kell fordítani a demográfiai trendet

A miniszter azt ígéri, az Orbán-kormány a foglalkoztatási rátát 85 százalékra kívánja növelni 2030-ra. Burkoltan elismerte a népesedési kudarcot, a magyarság fogyását.

A kormány a mostani 80 százalék körüli szintről 85 százalékra kívánja növelni a foglalkoztatási rátát 2030-ra, a cél elérése érdekében az inaktívak számát kell csökkenteni

- fogalmazta meg a nemzetgazdasági miniszter szerdán Budapesten.

Nagy Márton a Velünk a vállalkozásodért - amit a jövőről tudni érdemes című vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat utolsó állomásán kiemelte, hogy már több mint 4,7 millióan dolgoznak, a munkanélküliségi ráta pedig 4 százalék, ami lényegében a teljes foglalkoztatást jelenti. Mindezek miatt úgy vélte, hogy az elmúlt években megteremtett munkaalapú társadalom megőrzésére kell fókuszálni.

Nagy rámutatott, hogy ebben a helyzetben az inaktívak számának csökkentésén dolgoznak, hogy a társadalom minél nagyobb része lépjen be a munkaerőpiacra.

Nagy Márton úgy vélte, hogy

a cél elérése érdekében egyebek mellett meg kell fordítani a (rendkívül lehangoló - a szerk.) demográfiai trendet, megállítva a populáció csökkenését, és el kell érni a munkaerőpiaci tartalék, azaz csaknem 300 ezer ember aktiválását.

Mai hír, hogy a hazai választókorú lakosság száma több mint 170 ezerrel kevesebb, mint öt éve. Nagyon úgy fest, nem enyhül az előnytelen demográfiai trend Magyarországon, hiába harsogja az ellenkezőjét a Fidesz- és a kormánypropaganda.

(Címlapkép: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a Kína–Magyarország Egy övezet, egy út Pragmatikus Együttműködés Tematikus Fórumon a Pesti Vigadóban 2024. május 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd)