Nagy Márton ellenőrzi a Magyarországra tervezett külföldi befektetéseket

Nagy Márton ellenőrzi a Magyarországra tervezett külföldi befektetéseket

A gazdaságfejlesztési miniszternek vétójoga is lesz.

A gazdaságfejlesztési miniszternek vétójoga is lesz, így megtilthatja a tulajdonszerzést, ha az érintett cég EU-n kívüli külföldi kormánytól függ, vagy veszélyeztetheti a közbiztonságot. A hvg.hu vette észre az erről szóló rendeletet, amely 25 stratégiai ágazatra vonatkozik.

Elsősorban az energiaiparra, a közlekedésre és a kommunikációra, de a gazdasági ágakon kívül szerepel a felsorolásban az egészségügy és az oktatás is.

A miniszternek be kell jelenteni mindenféle külföldi tulajdonszerzést, tőkeemelést, cégátalakítást, kötvénykibocsátást, ha az ügylet összértéke eléri vagy meghaladja a 350 millió forintot, vagy témáktól függően bizonyos részesedési arányt.

Nagy Márton megtilthatja az ügyletet, ha fennáll „Magyarország államérdekének, közbiztonságának, közrendjének sérelme vagy veszélyeztetése, illetve ezek bekövetkezésének lehetősége”, ha a bejelentő „közvetlenül vagy közvetve nem az Európai Unióhoz tartozó tagállam kormányának - beleértve az állami szerveket vagy a fegyveres erőket is - ellenőrzése alatt áll, akár tulajdonosi szerkezete, akár jelentős finanszírozása révén”, továbbá ha a bejelentő „az Európai Unió bármely tagállamában érintett volt biztonságot vagy közrendet veszélyeztető tevékenységben, illetve fennáll a komoly kockázata annak, hogy a bejelentő bűncselekménynek minősülő tevékenységet fog folytatni”. A tiltást meg kell indokolni, de az indokolás minősített, azaz titkos adatot nem tartalmazhat. Ellene közigazgatási nemperes eljárást lehet indítani a Fővárosi Törvényszéken.