Nagy-Britannia több mint 10 tonna élelmiszert dobott le ejtőernyővel a Gázai övezetbe

Nagy-Britannia több mint 10 tonna élelmiszert dobott le ejtőernyővel a Gázai övezetbe

A szállítmány ledobására kijelölt célterületet az akció előtt és közben is megfigyelés alatt tartották annak érdekében, hogy a segélycsomag közvetlenül a polgári lakossághoz jusson el. Nagy-Britannia a múlt héten több mint 2000 tonna élelmiszert juttatott szárazföldi úton a Gázai övezetbe.

A londoni védelmi minisztérium keddi tájékoztatása szerint a szállítmányt, amely lisztet, vizet, rizst, étolajat, konzerveket és csecsemőtápszert tartalmaz, a brit királyi légierő (RAF) egyik Airbus A400M típusú katonai teherszállító repülőgépe dobta le előző nap ejtőernyővel Gáza északi partvidékén.

A brit légierő most hajtott végre először ilyen műveletet ezzel a repülőgéptípussal. A repülőgép Jordániából, Ammánból szállt fel.

A minisztériumi tájékoztatás szerint a szállítmány ledobására kijelölt célterületet az akció előtt és közben is megfigyelés alatt tartották annak érdekében, hogy a segélycsomag közvetlenül a polgári lakossághoz jusson el.

A műveletben a légierő mellett a brit hadsereg katonái is részt vettek.

Palesztinok várják szétbombázott városuk romjai között állva, hogy az élelmiszert tartalmazó csomagok földet érjenek.

A londoni védelmi tárca ismertetése szerint Nagy-Britannia korábban is hozzájárult gázai légi segélyműveletekhez: Jordániának és Bahreinnek nemrégiben hatszáz olyan ejtőernyőt adott át, amelyeket légi szállítmányok célba juttatásához lehet használni.

A brit kormány emellett az Egyesült Államokkal, az Európai Unióval, Ciprussal és az Egyesült Arab Emírségekkel együttműködve dolgozik azon, hogy közvetlen tengeri szállítási folyosót lehessen megnyitni Gáza felé – áll a brit védelmi minisztérium keddi tájékoztatásában.

A tárca szerint a brit hidrográfiai szolgálat a gázai partvonal felmérésének adatait megosztotta amerikai tervezőkkel, elősegítve egy ideiglenes segélykirakó móló létesítését is.

Nagy-Britannia a múlt héten több mint kétezer tonna élelmiszert juttatott szárazföldi úton a Gázai övezetbe, két hete pedig 150 tonnás segélyszállítmányt állított össze a gázai lakosság számára.

Ez a csomag 13 440 takarót, 840 családi méretű sátrat, hatezer matracot és több mint háromezer női higiénés készletet tartalmazott. A brit kormány mindemellett egy teljesen felszerelt tábori kórházat is Gázába szállított.

(MTI)

(Címlapkép: A brit védelmi minisztérium felvételén a brit királyi légierő (RAF) egyik Airbus A400M típusú katonai teherszállító repülőgépéről ejtőernyőkkel dobnak le humanitárius segélyt Gáza északi partvidékén 2024. március 25-én. MTI/EPA/Brit védelmi minisztérium/Asi Leah Jones)