Attenborough: Trumpot "esetleg lelőhetnénk", a Brexit "populizmus"

Az idős természettudós szerint a nyugati embernek elkell fogadnia, hogy kisebbségbe kerül.

A neves természettudós a Breitbart összefoglalója szerint így kommentálta Donald Trump klímaváltozással kapcsolatos szkepticizmusát:

"(Külföldiként) van beleszólásunk az amerikai választásra, vagy befolyásunk rá? Persze, hogy nincs. Esetleg lelőhetnénk... (mármint Trumpot - a szerk.) nem rossz ötlet."

Az interjút készítő újságíró ugyanakkor nem győzte hangsúlyozni, hogy a megjegyzés tréfálkozó modorban hangzott el, és nem kell komolyan venni.

Azt viszont már nehéz poénra venni, hogy Attenborough szíve szerint akár antidemokratikus eszközökkel is megakadályozná egyes politikai szereplők hatalomra kerülését, vagy általa "populistának" minősített döntések keresztül vitelét.

Úgy tűnik, nála a Brexit is az utóbbi kategóriába tartozik:

"Úgy tűnik, nemdebár, hogy sokan összekeverik a populizmust a parlamentáris demokráciával. Úgy értem, épp ezért vagyunk ebben a slamasztikában a Brexittel, nem igaz?"

Majd feltette a kérdést:

"Tényleg egy ehhez hasonló referendum szerint akarunk élni?"

A természettudós elítélte az olyan, a brit közéletben nemrég elhangozz kijelentéseket, mint például Michael Gove, tory politikus "az embereknek elegük van a szakértőkből" megjegyzését.

Szerinte "katasztrofális", hogy ilyen elhangozhat (arról, hogy mennyire jöttek be az állítólagos "szakértők" Brexittel kapcsolatos előrejelzései, álljon ITT egy rövid hír - a szerk.).

Donald Trumpra visszatérve sikerült kapcsolatot találnia a republikánus jelölt személye és a népszavazás között: úgy véli, mindkettőt az "idegengyűlölet" és az "elemi félelem" fűti.

Attenborough kifejtette, hogy szerinte ez a félelem abból fakad, hogy a nyugati emberek képtelenek feldolgozni: többségből kisebbségbe kerültek élőhelyükön, "hazájuk pedig nem otthonuk többé".

Szavaiból kitűnik: ezt a bevándorlásból fakadó jelenséget minden nyugati embernek el kellene fogadnia, mint a dolgok természetes rendjét.

A tudós ismét hitet tett sokat hangoztatott nézete mellet, miszerint a Föld népességét a jelenlegi 7,4-ről ismét 5,1 milliárd főre kellene csökkenteni, mert az szavatolná a fenntarthatóságot.