Nagyerejű csőbomba az M0-son – megérkezett az Iszlám Állam?

A bolgár elhárítás egyik ezredese úgy vélte, hogy a csőbombát az Iszlám Állam helyezhette el a buszon.

Ez az a busz, amely szombaton félre állt az M0-ás autópálya Anna-hegyi pihenőhelyénél, mert az utasok szúrós szagot éreztek és átvizsgálta a rendőrség. A hírportál szerint egy cseh vagy szlovák állampolgár, állítólag részegen, sapkában és napszemüvegben helyezte el a robbanóanyagot még Prágában, majd még a kiindulási országon belül, Brnóban leszállt és felszívódott.

A lap meg nem erősített hírei szerint a magyar TEK mesterlövészei (?) szálltak ki a helyszínre, ők hatástalanították fel az „elhagyott” csomagot, ami azért szaglott, benzinhez vagy acetonhoz hasonlatosan, mert felborult. Szemtanúk egy nedves zsákról számoltak be, fehér műanyag csövekkel, fekete szalagokkal.

A Trud.bg arról is beszámolt, hogy a magyar hatóságok szerint a csomag egy nagy erejű csőbomba volt. A HVG szerint a bolgár elhárítás egyik ezredese úgy vélte, hogy felépítése alapján a csőbombát az Iszlám Állam, vagy más, "közel keleti-gyökerű" szervezet helyezhette el a buszon. Más bennfentesek nem zárják ki, hogy az utazási társaság versenytársai állnak a háttérben, korábban is történt ehhez hasonlatos incidens. A busz utasai javarészt bolgárok voltak, azóta sértetlenül megérkeztek a célállomásra.

A cseh, a szlovák, a magyar és a román hatóságok állítólag közös vizsgálatot indítottak az ügyben.