Nagyon aranyos torta lett az év tortája

A döntőbe két salgótarjáni és egy dunaföldvári készítésű torta jutott. 

Nem is gondolnánk, milyen nehéz egy ilyen versenyen helytállni. Már az alapanyagokat is lerögzítik a pályázati kiírásban. Így nem bízzák a véletlenre, egyenlő feltételeket biztosítanak a versenyzők számára, hogy ügyességüket ne az alapanyag, hanem a bele fektetett fantázia és szakácsművészet mutassa meg.
 
A döntőbe két salgótarjáni és egy dunaföldvári készítésű torta jutott. Az utóbbi „Aranyos Körtetorta” nevet adták készítői, a Tóth Cukrászda cukrászművészei. Ízvilága alapvetően hagyományos alapokon nyugszik. Ami finom: gyümölcs. Kört, bodza, citrom. Kell ennél több? Úgy látszik, kellett, mégpedig a ma egyre divatosabbá váló tökmagunk újrafelfedezése!
 
Így első helyen az „Őrség Zöld Aranya” fantázianévvel a salgótarjáni G&D Cukrászda alkotása végzett. Szó Gellért, a torta cukrásza egy igazi művész. Édesanyjával és fivérével együtt kézműves pékséget és cukrászdát vezetnek. Tavaly indultak először az ország tortája versenyen, amikor két tortájuk is a döntőbe került. Nem volt ez másképp idén sem.
 
 
Az „Őrség Zöld Aranya” valóban őrségi alapanyagból (is) készült, mivel egy őrségi családi sajtolt tökmagolaját elegyedik benne fehér csokoládéval, amely kettő együtt állítólag igen harmonikus ízt ad. A torta nem csak ízében, de színében is nemzeti: a málna, a tejszín és a tökmag trikolorja a hazaszerető szívet már a szemén keresztül meglágyítja.
 
A döntőbe jutott még az első helyezett „Zuzorka” nevű tortája is. Nevét az omlós reszelt linzertésztáról kapta, amelyet régen tejbe morzsolva fogyasztottak – tudhatjuk meg Szó Gellért cukrásztól, aki tortáját egy cseppnyi hazaszeretettel és pozitivizmussal fűszerezve kínálta: „A magyar tejnél nincsen jobb, és úgy látom, a magyar termelés egyre jobban el tudja látni a gazdaságot.”
 
 „Mindig kitalálok egy új dolgot, amit még nem csináltam meg” – mondja Gellért, és hozzáteszi, a szakmában az újat alkotás lehetőségei kimeríthetetlenek.
 
Igazi céhlegényként vándorúton tanult ki cukrásznak: Olaszország, Franciaország… stb. és ahogy az éjjel, úgy az ő utazása sem érhet véget, ahogy az újabb és újabb tortaötletei sem. De nem csak külföldi egyéni továbbképzései teszik egy modern céhlegénnyé, de az is, ahogy szakmájáról beszél. Sugárzik belőle az, hogy megtalálta a helyét, és szeretetből végzi munkáját. 
 
 
„Először az embernek meg kell találnia önmagát. És meg kell tudnia, ő mit szeret igazából.” – Szó Gellért úgy gondolja, innen eredhet az, hogy valaki tehetséges lesz a saját szakmájában. Önmagunk megtalálása nélkül ez nem lehetséges. 
 
„Aki megszületik erre a földre, az már alapból kap egy tehetséget.” – de hozzáteszi, ahhoz, hogy ez szépen kibontakozhasson kreativitás, szeretet és akarat is kell.
 
Szó Gellért igazi művészségét az is mutatja, hogy saját szakmájában a teljességre törekszik. Hiszi, hogy – ahogy a nagy bölcsek tartják – élő, egészséges dolgokat kell magunkhoz vennünk, és a természetességhez közelítenünk. „Próbáljunk jót adni!” „Ezek a pici, apró momentumok fogják adni a teljességet.” 
 
Büszkék lehetünk rá, hogy akármilyen sors által tépázott is ez a mi kedves magyar szülőhazánk, addig nagy gond nincs életünk irányával, amíg ilyen gondolkodású emberek nyerik meg versenyeinket.
 
 
A tortát augusztus 20-án mutatják be a széles közönség számára a budapesti ünnepségeken, illetve az ország számos cukrászdájában.