Nagyon betojt a kormány az Anonymous fenyegetésétől

Közveszéllyel fenyegetés gyanújával nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda a Fideszt és a magyar kormányt fenyegető elektronikus üzenet készítői és feladói ellen.

Az elmúlt csaknem két hétben a hatóságok azonosították azt a címet, amelyről az üzenetet elküldték. A folyamatban lévő nyomozás érdekeire hivatkozva azonban sem a kibervédelmi intézet, sem a rendőrség nem árult el részleteket a feladó személyéről és hogy kapcsolatba hozható-e az Anonymousszal.

A büntető törvénykönyv szerint, aki a köznyugalom megzavarására alkalmas valótlan tényt állít, híresztel vagy azt a látszatot kelti, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés egy évtől öt évig terjedhet, ha a közveszéllyel fenyegetés a köznyugalmat
súlyosan megzavarta.

A Daily News Hungary nevű portálhoz december 15-én futott be az e-mail, amelynek a melléklete volt az Anonymous üzenetét tartalmazó videó. Abban többek között az állt, hogy "Orbán Viktor trükközve nyerte meg a legutóbbi választást, és a diktatúra felé kormányozza az országot". Bírálták a kormány sajtószabadsággal kapcsolatos gyakorlatát és menekültpolitikáját is. Azt üzenték: a támadások a hét minden napján, a nap 24 órájában zajlanak majd addig, "amíg nem történik radikális változás az országban".