Nagyszabású: 400 millió eurót áldoz Hollandia dróngyártásra Ukrajna számára

Nagyszabású: 400 millió eurót áldoz Hollandia dróngyártásra Ukrajna számára

A tervek szerint "elsősorban a levegőben, de a szárazföldön és a tengeren is" bevetnék a drónokat. A hollandok az elsők között adományoztak az Oroszországgal háborút vívó országnak F-16-os harci gépeket és légvédelmi rendszereket.

A holland kormány 400 millió euróval (több mint 160 milliárd forint) járul hozzá egy Ukrajnával közös, a kelet-európai országnak drónokat gyártó kezdeményezéshez - jelentette hétfőn a Dutchnews című holland hírportál Rubens Brekelmans holland védelmi miniszter bejelentésére hivatkozva.

A tárcavezető azt közölte, hogy

a drónok felét Hollandiában, másik felét Ukrajnában és más országokban gyártanák.

A kelet-ukrajnai Harkivban tett látogatása során Brekelmans emlékeztetett arra is, hogy hazája az elsők között adományozott az Oroszországgal háborút vívó Ukrajnának F-16-os harci repülőgépeket és légvédelmi rendszereket.

Mint a miniszter kifejtette, a drónokat megfigyelésre, valamint védekezésre és támadásra használnák, "elsősorban a levegőben, de a szárazföldön és a tengeren is".

A holland védelmi minisztérium részéről azt közölték, hogy amennyiben a kezdeményezés sikeres lesz, további összeget szabadítanak fel a gyártás növelésére.

Ismert, Hollandia összesen 10,4 milliárd eurót szán Ukrajna háborús erőfeszítései megsegítésére. Az összegből 3,8 milliárd euró értékű felszerelést - a többi között harckocsikat és aknakeresőket - már leszállítottak a kelet-európai országnak. Brekelmans a hét végén az ANP holland hírügynökségnek megerősítette azt is, hogy a 24, Ukrajnának szánt F-16-os harci repülőgépből egy már Ukrajnába ért, ahol a hadsereg azóta használatba vette azt.

"A háború persze minden egyes nappal intenzívebbé válik, és Ukrajna egyre több dandárt állít fel, amelyeknek támogatásra és katonai felszerelésre van szükségük. Fenn kell tartanunk a támogatás folytonosságát"

- hangoztatta Brekelmans még vasárnap. Mint mondta, a közös drónfejlesztés ötvözni fogja Ukrajna újításait a holland szakértelemmel, hogy javítani lehessen a harctéren bevetett technológiákon.

(Címlapkép: Tűzoltók egy orosz légitámadásban megsemmisült lakótömb előtt Harkivban 2024. szeptember 24-én. MTI/EPA/George Ivancsenko)