A Fidesz távolléte miatt nem tárgyalhattak a képviselők a katáról és a rezsiemelésről

A Fidesz távolléte miatt nem tárgyalhattak a képviselők a katáról és a rezsiemelésről

A Fidesz-KDNP bojkottja miatt csak az ellenzék jelent meg a parlament rendkívüli ülésén, ahol az ellenzék kezdeményezésére a katatörvényről és rezsiemelésről tárgyaltak a megjelent képviselők.

Látható, hogy mennyire veszi komolyan a kormány az emberek problémáit

- utalt Kanász-Nagy Máté napirend előtt.

Az LMP felszólalója az energia- és a klímaválság közepén azt mondta, azonnal cselekedni kell. Kanász-Nagy szerint a Fidesznek a környezetvédelem mindig púp volt a hátán, és még egy olyan kabinet sincs sehol az EU-ban, ami a vízhiány idején fakivágásba kezdene. A kormány múlt héten hozott rendelete megkönnyíti a fakitermelést.

Kanász-Nagy szerint

- Paks 2-t le kell állítani, és minden erre irányuló költséget a megújuló energiákra való korlátozást fel kell oldani az országban,

- épületszigetelési programot kell indítani, évente 100 ezer lakóingatlant lehetne szigetelni, ez jelentené a valós rezsicsökkentést,

- a kormánynak támogatnia kell a magyar háztartásoknak például napelemek telepítésére - önerő nélkül,

- be kell vezetni a klímabérletet, ennek a lényege, hogy 5000 forintért lehetne használni a MÁV, a Volán és a BKV járatait országszerte.

Berki Sándor, a Párbeszéd képviselője szerint a kormány politikai hibái, bűnei, előbb-utóbb visszaütnek a lakosságra, most pedig egyszerre zúdul vissza minden, kiszámíthatatlan lett az élet Magyarországon.

A kormány pedig azt szeretné elhitetni, hogy mindez külső hatásra történik

- hívta fel a figyelmet Berki Sándor, aki szerint a megoldás egyszerűbb, mert az Orbán-kormány összes korábbi döntése hibás volt.

Stratégiai hiba volt az ország energiaellátását az oroszokra bízni, átjátszani a földeket a fideszes haveroknak, valamint hiba volt a klímaválság eltagadása is, de hiba volt a szélerőművek tiltása is

- mondta a Párbeszéd felszólalója.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke szerint valóban baj van, és jó lenne, ha mindenki elkezdene dolgozni végre - utalt a távol maradó kormánypárti képviselőkre, de úgy vélte az ülés ezért bohózat, hiszen a Fidesz nem jött el.

A baj azonban az elmúlt évtizedek elrontott gazdaságpolitikájának következménye. Világraszóló áfánk van amit az áfát az Orbán-kormány emelte 27 százalékra 2012-ben

- mondta Toroczkai aki szerint a Fidesz és a balliberálisok váltógazdasága juttatta ide az országot. Felszólalását a DK-s és az MSZP-s képviselők zavarták meg.

Kunhalmi Ágnes, a szocialisták képviselője ezután azzal kezdte felszólalását, hogy a Fidesz nincs a parlamentben, de szatellit pártjuk igen. Az MSZP szerint nincs szükség áremelésre, mert Paks 12 forintos árammal el tudná látni az országot, a gáznál pedig a Gazprom szerzdőése elméletileg biztosítja, hogy ne emelkedjen a gáz ára.

Ha nem tudott Orbán fix, olcsóbb árat intézni, akkor minek járt az elmúlt 12 évben Vlagyimir Putyin nyakára?

Kunhalmi Ágnes szerint a kormány túlzott energiafogyasztásra kényszeríti a családokat miközben az elhanyagolt nyílászárók miatt sokan az utcát fűtik.

Azonnal lépni kell, mert megjelent a magas rezsitől való félelem

- jelentette ki az MSZP-s képviselő. 

Gelencsér Ferenc, a Momentum frakcióvezetője és elnöke szerint a fideszes képviselők nincsenek a helyükön, de azért a fizetésüket felveszik

A Fidesz közben káoszkormányzást végez, hiszen tudatosan gyengítik a forintot, és emelik a rezsit is, hiába beszélnek a családok védelméről, amikor folyamatosan ellenük cselekszenek. Persze, tudjuk, hogy mit gondolnak fentről. Hogy csak kisvállalkozók adócsalók, és narkósok. Ezt gondolja ma a miniszterelnök, és ezt gondolja minden olyan kormánypárti képviselő, aki nem jött ma el

- mondta Gelencsér Ferenc.

Z. Kárpát Dániel szerint az Orbán-kormány pluszbevételt könyvelhet el a rezsiszámlák miatt. A Jobbik országgyűlési képviselője ismét az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséről beszélt hangsúlyozva, hogy átmenetileg nulla százalékos kulcs kellene, a válság után ezt öt százalékon kellene maximalizálni. Példaként mások mellett szólt a gyermekek számára készült termékekről mint a pelenka a babaápolási cikkek, illetve más fogyasztói termékekről.

Az év első felében már 800 milliárd forinttal több áfát szedtek be. Többet mint korábban valaha és jövőre 2 ezer milliárddal több áfát akarnak beszedni

- közölte Z. Kárpát Dániel, aki szerint ha mást nem is, akkor legalább a Jobbik családvédelmi intézkedéseit fogadja el a parlament fideszes többsége

Arató Gergely szerint az, hogy nem jöttek el az ülésre a Fidesz és a kormány tagjai, jól jelzi, hogy hogyan vezetik ezt az országot, mutatja azt, hogy a Fideszre nem számíthat az ország.

Az országnak szüksége lenne a vezetőire, hiszen amíg ők nyaralnak, az ország nagy része rémülten nézi a megszorításokat, rettegve várja a számlákat. Ilyen helyzetben nem eljönni az ülésre cserbenhagyás, árulás és felelőtlenség.

- jelentette ki Arató Gergely.

A DK politikusa határozati javaslatot nyújtott be, hogy a rezsiemelésre vonatkozó rendeletet vonják vissza és kezdejenek tárgyalásba egy igazságos rezsicsökkentés kialakítása érdekében. Arató Gergely felszólalását ekkor a Mi Hazánk képviselői zavarták meg bekiabálással.

A napirend előtti felszólalások után a napirendet kellett volna megszavaznia a jelenlévő ellenzéki képviselőknek, de mivel a Fidesz-KDNP nem jelent meg, így az Országgyűlés határozatképtelen volt ls a levezető elnök berekesztette az ülést.