A NATO hadtestet küld Magyarországra az orosz invázió miatt

A NATO hadtestet küld Magyarországra az orosz invázió miatt

A NATO-csúcson végül jóváhagyták, hogy négy keleti tagállamban, Magyarországon, Bulgáriában, Romániában és Szlovákiában is új NATO-harccsoportokat állítsanak fel. Korábban csupán a balti államokban és Lengyelországban voltak ilyen hadtestek. Az orosz agresszió után most már összesen nyolc országban lesznek jelen a Balti-tengertől a Fekete-tengerig.

A NATO tagállamai megerősítették egységüket Oroszországgal szemben és Ukrajna további támogatása mellett - közölte a NATO főtitkára Brüsszelben, az észak-atlanti szövetség rendkívüli csúcstalálkozóját követően csütörtökön.

"Oroszország akcióira válaszul aktiváltuk a NATO védelmi terveit, bevettük a NATO Reagáló Erők elemeit, és 40 000 katonát helyeztünk keleti szárnyunkra, jelentős légi és haditengerészeti eszközökkel együtt a NATO közvetlen parancsnoksága alá, amelyet a szövetségesek nemzeti egységei támogatnak."

Hozzátették, hogy a NATO lépései továbbra is „megelőzőek, arányosak és nem eszkaláló jellegűek”.

"Jelentősen megerősítjük hosszabb távú elrettentő és védelmi pozíciónkat, és tovább fejlesztjük a hiteles elrettentés és védelem fenntartásához szükséges készenléti erőket" - tették hozzá.

Jens Stoltenberg elmondta: a tagországok vezetői további, főként védelmet biztosító eszközök, köztük nukleáris és vegyi fenyegetés elleni védelmet szolgáló eszközök biztosításáról döntöttek Ukrajna számára.

Mivel a háború új biztonsági környezetet teremtett, határoztak arról is, hogy a NATO megerősíti a szövetség keleti szárnyát, és új, többnemzetiségű harccsoportokat telepít Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába. Gyors reagálású erők 40 ezer katonáját helyezi át a keleti szárnyra, jelentős légi és haditengerészeti eszközökkel együtt. Egyetértettek továbbá abban, hogy el kell kerülni a háború további elmérgesedését, és azt, hogy a háború Ukrajna határain túlra terjedjen - közölte.

"Minden intézkedést és döntést meghozunk annak érdekében, hogy szavatoljuk az összes szövetséges teljes körű biztonságát és védelmét. Intézkedéseink továbbra is megelőző jellegűek, arányosak és nem szolgálják a helyzet elmérgesedését" - tette hozzá a főtitkár.