Jövő héten utazik a Fidesz-KDNP Svédországba és Finnországba, hogy meggyőzzék magukat a skandinávok NATO-érettségéről

Jövő héten utazik a Fidesz-KDNP Svédországba és Finnországba, hogy meggyőzzék magukat a skandinávok NATO-érettségéről

Március 7-én, vagyis jövő kedden utazik Stockholmba a magyar kormánypárti parlamenti képviselőkből álló delegáció – tudta meg a hvg.hu. A portálnak a svéd házelnök sajtóirodája megerősítette: a találkozóra a svéd parlamentben kerül sor, a magyarokat Andreas Norlén házelnök fogadja.

A budapesti delegációt Hende Csaba és Németh Zsolt vezeti, a megbeszélésen pedig más svéd és magyar parlamenti képviselők is részt vesznek – tették hozzá.

A magyar képviselők ezután valószínűleg egyenesen Helsinkibe utaznak. Lapinformációk szerint a finnek szerdán kapták a hivatalos felkérést a magyar parlamenttől, hogy találkozhassanak a helsinki törvényhozás elnökével.

Matti Vanhanen házelnök az Iltalehti finn lapnak szerdán megerősítette, hogy finn részről ő fogadja majd a magyar képviselőket.

„Ma reggel kaptam meg a magyar nagykövet levelét, melyet a magyar parlament elnöke kérésére továbbított nekem” – mondta Vanhanen, aki azt is hangsúlyozta, hogy házelnökként nincs és nem is lehet tárgyalási pozícióban, ezért ez csak beszélgetésre kerülhet sor.

Bár felkérést nem kapott, Antti Kaikkonen finn védelmi miniszter is azt mondta, hogy szívesen találkozik a magyarokkal. 

Ahogy az ismert, bár Orbán Viktor szeretné, a Fidesz-frakció nem állt a svéd és a finn NATO-csatlakozás mellé, és inkább a helyszínen beszélnék át a két skandináv országgal kapcsolatos korábbi sérelmeket.