Navracsics vezetésével önálló Területfejlesztési és Közigazgatási Minisztériumot hoz létre a kormány

Navracsics vezetésével önálló Területfejlesztési és Közigazgatási Minisztériumot hoz létre a kormány

A mai főispáni értekezleten Gulyás Gergely úgy érvelt, ő a legjobb jelölt erre, mivel Navracsics a "kitalálója, szülőatyja" a mostani közigazgatási rendszernek.

Navracsics Tibor a "kitalálója, szülőatyja" a jelenlegi közigazgatási rendszernek, így nála lesz a legjobb helyen az intézményrendszer - hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a főispánok és járási hivatalvezetők országos találkozóján kedden, a Várkert Bazárban.

A kormánypárti politikus közölte: önálló Területfejlesztési és Közigazgatási Minisztérium jön létre januártól; és az új tárcát Navracsics Tibor vezeti majd, akinek "a legjobb szívvel és nyugodtan" adja át a terület vezetését

- fűzte hozzá az MTI szerint.

"Hogy egy állami szervezetrendszer milyen erős, az nem csupán a mindennapok működésében mutatkozik meg, hanem akkor, amikor válságos helyzetek vannak" - hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely, aki emlékeztetett, hogy a magyar kormányhivatalok "kiválóan vizsgáztak" a válsághelyzetekben. Szerinte a koronavírus-járvány időszakában végzett "rugalmas és hatékony" munka, valamint az orosz-ukrán háború kitörését követően Magyarországra érkező menekültek ellátása, befogadása is ezt támasztja alá (bár a mulasztásokról nem ejtett szót - a szerk.).

(Fotó: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a főispánok és járási hivatalvezetők országos találkozóján a Várkert Bazárban 2023. november 21-én. MTI/Lakatos Péter)

Gulyás felidézte, hogy a 2010 óta bekövetkezett államigazgatási reformok közül az egyablakos ügyintézést szolgáló közigazgatási átalakítás volt a leglátványosabb és legeredményesebb. "Mostanra senki nem kérdőjelezi meg - még a magyar belpolitikai viták élessége közepette sem - hogy ez az átalakítás helyes és eredményes volt" - vélte.

Szavai alapján az állam már az alaptörvény elfogadásakor is azt a célt tűzte ki, hogy a saját polgárait szolgálja.

"A kormány feladata, hogy megfelelő vezetést és kormányzati képviseletet biztosítson. Ezzel ezután sem lesz baj"

- ígérte az Orbán-kormány nevében.

Gulyás Gergely emlékeztetett, hogy az elmúlt öt és fél évben a területi közigazgatás, a kormányhivatalok irányítása a Miniszterelnökség alá tartozott. Beszédében megköszönte kollégáinak a "kiemelkedően eredményes" elmúlt éveket, külön megemlítve György István és Tuzson Bence államtitkárként végzett munkáját.

A főispáni értekezleten a fideszes politikus kitért arra is, hogy ma 313 kormányablak és 25 kormányablakbusz biztosítja a hatékony és gyors ügyintézést. Az egyablakos ügyintézésnek köszönhetően egy helyen elintézhetők a legfontosabb állami ügyek - hangsúlyozta, megjegyezve, szerinte a területi közigazgatás a legkiválóbb kormányzati képviseletre számíthat a jövőben is.

(Címlapkép: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, a januártól létrejövő önálló Területfejlesztési és Közigazgatási Minisztérium leendő vezetője a főispánok és járási hivatalvezetők országos találkozóján a Várkert Bazárban 2023. november 21-én. MTI/Lakatos Péter)