A Paks a magyar Bilbao, két rekord is a Haladásé

 Bolygót behálózó statisztika az NB1 hétvégi fordulójáról.

Hasonló, de több, mint fél szezont felölelő számítással a Skysports rukkolt elő tavaly. A sportcsatorna oldalán a legmagasabb négy osztály csapatainál vették figyelembe azokat a játékosokat, akik legalább 90 percet töltöttek pályán. 

A 92 csapatból a leglokálpatriótább a szurkolók által alapított (nem fogadták el a Wimbledon F. C. elköltöztetését, ezért 2002-ben saját csapattal indultak el a 9. osztályban, most már a League One-ban, vagyis a harmadosztályban szerepelnek) AFC Wimbledon volt,

a klub játékosai átlagban 89 kilométerre születtek a stadiontól. 

Ilyen kevés kilométer szinte nincs is

Az Athletic Bilbao múlt héten a Dinamo Bukarestet fogadta (és győzte le 3-0-ra) az Európa Liga selejtezőinek 3. körében. A baszk csapatban pályára lépő játékosok átlagosan mindössze 71 kilométerre születtek Bilbaotól. A klub nem egyszerűen csak ragaszkodik ahhoz, hogy kizárólag baszk nemzetiségű focista öltheti magára a piros-fehér csíkos mezt, de ezt olyan jól csinálják, hogy még soha nem estek ki spanyol első osztályból.

Nyilván, az alsóbb osztályokban rövidebb ez a távolság, ugyanakkor az is igaz, hogy a tavaly Premier League-ben szereplő, és ott bent is maradó Burnley focistái csupán 236 km-re látták meg a napvilágot munkahelyüktől, míg a harmadik helyen végző Tottenham Hotspurs játékosai átlagosan 1497 km-re születtek, ami a top csapatok között a legkevesebb.

Összehasonlításként: a "legszétszórtabb" Manchester Citynél ez a szám tavaly 4973 km volt.  

De most térjünk vissza a jelenbe, és Magyarországra!

Mivel mi csak az elmúlt fordulót vettük górcső alá, messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni az adatokból, de azért egy-két érdekességért mégis megérte böngészni az adatbankokat.

Nálunk a lista élén a Paks végzett. Ismert, hogy

a Tolna megyei klubnál évek óta csak magyar nemzetiségű játékosok alkotják a keretet, ahogyan az Athletic Bilbao-nál kizárólag baszkok játszhatnak a csapatban. 

Az NB1 4. fordulójában pályára lépő Paks-játékosok átlagosan csupán 113 km-re születtek a várostól. 

A lista végére a szombathelyi zöld-fehérek kerültek ebben az összevetésben. Azonban a Haladásnál az átlagtávolságot erősen megdobta, hogy bár csak három idegenlégiós lépett pályára, abból egy az ausztráliai Brisbane-ben (rekordnak számító 15.674 km), egy másik pedig a szintén nem közeli Brazíliában, Curitibában  (10.432 km) született. 

Ugyanakkor a Haladás abban a tekintetben is rekorder, hogy a hétvégén pályára lépő 11 magyar állampolgárságú játékosból hat született a klub városában, azaz Szombathelyen. 

Megjegyezzük, hogy a nem magyar nemzetiségű, de magyar állampolgárságú (is), illetve a magyar nemzetiségű, de más állampolgár játékosokat egyaránt magyarnak vettük.

Érdekes a mezőny második felében végző Felcsút 857 kilométere is, különösen annak fényében, hogy Orbán Viktor annak idején az avatóünnepségen azt mondta a faluban működő akadémiával összefüggésben, hogy 

"Csak úgy támasztható fel a magyar futball, ha helyben, alulról építkezve megteszünk mindent az új futballgenerációk igényes, magas szintű neveléséért."

Hogy ez az alulról építkezés, az új futballgeneráció igényes, magas szintű nevelése mennyire sikerült, jól példázza -  vigyázat, irónia következik - az a rengeteg innen indult fiatal, akik meghódították az európai topligákat. 

De mindegy, örüljünk annak, ami van:

TAO-milliárdok, stadionok, ha nincs, akkor épül, és most már hála a Jóistennek a Penny Market családi szektor is várja az érdeklődőket a Groupama Arénában, ahol a Heineken által gyártott Fradi sört lehet hörbölni.

Erősen és büszkén.