NB I: Többmilliós játékosfizetések, alacsony nézőszám és színvonal

NB I: Többmilliós játékosfizetések, alacsony nézőszám és színvonal

Az UEFA összesítése szerint a 2020/2021-es szezonban 82 millió eurós bérköltsége volt a bajnokságban résztvevő csapatoknak. Ez évi 6,83 millió eurót, vagyis szezonvégi árfolyammal számolva 2,4 milliárd forintot jelent csapatonként

- olvasható az mfor.hu összegzésében.

Ez az összeg az összes alkalmazott bérét, juttatását, bónuszát tartalmazza. A gazdasági portál azonban kitér arra is, hogy az UEFA jelentés nagyban különbözik az NB I-es csapatok által leadott éves beszámolóktól. A magyar csapatok ugyanis csak a legritkább esetben bontják meg a bérköltséget játékosokra és egyéb alkalmazottakra, így szinte lehetetlenné válik, hogy NB I-es szinten meghatározzuk játékosokra vonatkozóan az átlagos havi bérszintet.

Az UEFA jelentésében azonban országokra lebontva közli ezt a megosztást. Magyarország esetében a 82 millió euró úgy oszlik meg, hogy ebből 45 millió euró volt a focisták bérköltsége, míg a fennmaradó 37 millió euró az egyéb alkalmazottaké.

A 45 millió euró átszámolva 15,7 milliárdos költséget jelent az NB I szintjén, csapatonként 1,3 milliárdot.

A Transfermarkt adatai alapján az NB I-es csapatok átlagos létszáma 38 fő volt a 2020/2021-es szezonban, ami azt jelenti, hogy

egy magyar focista az NB I-ben a vizsgált szezonban havi bruttó 2,9 millió forintért rúgta a bőrt. Ez az akkori nemzetgazdasági átlagnak több mint a hétszerese.

Noha ez önmagában is megdöbbentő összeg lehet, főleg, ha sok esetben a pályán nyújtott teljesítményt nézzük, érdemes megjegyezni, hogy az NB I létszáma szokatlanul magas volt ebben a szezonban. Jelenleg az átlagos keretlétszám a 28 fő, ezzel számolva már közel 4 milliós átlagfizetést kapunk, ami sokkal közelebb állhat a valósághoz. Ennek pedig egyetlen nyomós oka van: semmi jel nem utal arra, hogy a klubok a bérköltségen spóroltak volna a mostani szezonban.

Tehát ha a 2020/2021-es szezon bérköltségét változatlannak is tekintjük, és mellé vesszük a keretek szűkülését a Transfermarkt adatai alapján, akkor a valósághoz közelebb állhat a 4 milliós összeg becsléseink szerint. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy itt a magyar bajnokság átlagáról beszélünk. 

Vagyis csapatszinten és csapatokon belül is hatalmas különbségek lehetnek és míg valaki havi 1 millióért lép pályára, más játékos ugyanezért akár 7-8 millió forintot is kaphat a sajtóban megjelent információk szerint.

Az mfor.hu megjegyzi, ha más területen csak akadozva is, de a játékosok bérét illetően sikerült hatalmasat előre lépnie Magyarországnak az elmúlt években. A friss adatok szerint a költségvetésben és a játékosok fizetését tekintve immár Európa top 20 bajnoksága között a magyar NB I.